BME-s szakemberek segítik a törökországi földrengés kárfelmérését

Az Isztambuli Műszaki Egyetemmel, az EELISA közösség tagjával együtt vesznek részt BME-s szakemberek a törökországi földrengés kárfelmérésében, a mélyből történő mentés biztonságossá tételében.

Joó Attila egyetemi docens, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ igazgatója az indulás előtt elmondta, hogy a Műegyetem Építőmérnöki, és Építészmérnöki Karának két-két  szakembere az Isztambuli Műszaki Egyetemmel közösen részt vesz a sérült lakóépületek állékonyságvizsgálatában, valamint szakvéleményt adnak a megmaradt infrastrukturális műtárgyak állapotáról. Feladatuk részét képezi, hogy a mélyebb feltárási, mentési munkálatok helyszínét, a rom lokális környezetét biztonságossá tegyék.

Joó Attila a törökországi szerepvállalásról és a földrengésekkel összefüggő építési szabványokról a Hír TV-nek és a Sláger FM reggeli műsorának is nyilatkozott.

Az Isztambuli Műszaki Egyetemmel való együttműködés kereteit az EELISA (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance) adja.  

A kiutazás megszervezéséhez segítséget nyújtott a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Török Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.  A küldetés várhatóan 10 napig tart.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság-KJ

Bélyegkép forrása: Infostart.hu