BME Gender Equality Plan, Smog-P, Vida Rolland interjú

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2022. február 09. és február 16. között.

mandiner.hu-2022.02.14.

Minden negyedik mesterképzős egyetemista a BME diákja

Háromszáznál is több partnerintézmény várja a BME hallgatóit világszerte, miután újra az élre törtek az intézmény mesterképzései.

https://mandiner.hu/cikk/20220214_mesterkepzes_egyetemista_bme_keresztfelev_muszaki_egyetem_belfold

 

Egyéb megjelenés:

https://magyarnemzet.hu/belfold/2022/02/iden-is-a-muegyetem-kepzesei-a-legnepszerubbek

https://www.iparicegek.hu/info/11215-a-muegyetem-mesterkepzesei-ujbol-az-elen

http://hirek.prim.hu/cikk/2022/02/15/a_muegyetem_mesterkepzesei_ujbol_az_elen

https://www.origo.hu/itthon/20220215-a-muegyetem-mesterkepzesei-ujbolaz-elen.html

http://businessonline.prim.hu/cikk/147180/

http://bonline.hu/cikk/147180/

 

 

zetapress.hu-2022.02.12.

Robotautók a Műegyetemen

Villámgyors tájékozódás mesterséges intelligencia segítségével: a robotika reménységei csaptak össze a 13. RobonAUT versenyen, melyen a BME mérnökhallgatói saját építésű járművekkel versenyeztek. A tavaly február 20-i 12. versenyről idekattintva olvashatunk.

Az önműködő robotjárművek térnyerése lesz az elkövetkezendő évek technológiai forradalmának középpontjában. Az egészségügy, a járműipar és a logisztika után a mindennapokban is általánossá válhat az emberi beavatkozást nem igénylő gépezetek megjelenése. A dinamikusan fejlődő tudományterületet a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként helyezi középpontba a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.(…)

http://www.zetapress.hu/belfold/127005

 

Egyéb megjelenés:

https://www.demedia.hu/hu/belfold/2022/02/12/robotautok-versenye

https://marcaliportal.hu/mti-hirek/55988-robotautok-versenye-budapesten

https://www.origo.hu/foto/galeria/20220213-robotautok-versenye.html

https://petofilive.hu/hirek/cikk/2022/02/14/kiberma-a-robonaut-2022-tol-a-nintendo-directig/

 

 

digitalhungary.hu-2022.02.09.

Nemzetközi figyelem középpontjában a Nobel-díjas magyar találmány!

Nem csak a nemzetközi média, de külföldi pénzintézetek és nagyvállalatok is érdeklődnek a Holotech és számos hazai egyetem szakmai összefogásában megvalósult, Gábor Dénes magyar Nobel-díjas feltaláló nevéhez fűződő hologram továbbfejlesztése iránt. A magyar fejlesztésű 3D-s képalkotás ma már nem csak a tudományos-fantasztikus filmek megszokott eleme, de a hamisítás elleni küzdelem, az adattárolás, és az agysebészet műtéti eljárásait is alapjaiban meghatározó eljárás lehet.

Az 1971-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazott magyar találmány továbbfejlesztése ismét felhelyezheti hazánkat az innovációs világtérképre! A Holotech Hungary Kft. valamint a vele együttműködő legnevesebb hazai egyetemek és kutatási műhelyek (Miskolci Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezési Intézet, Szerszámgépészeti és Mechatronikai Intézet, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék, Műanyag és Gumiipari Laboratórium, Lágy Anyagok Kutatócsoport, a Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék és a Fizika Tanszék) összefogásában megvalósult kutatásban továbbfejlesztett holografikus eljárások alkalmazása ma már nem csak laboratóriumi körülmények között működnek, de a mindennapi életünk számos területén is hatalmas változásokhoz vezetnek.

https://www.digitalhungary.hu/start-up/Nemzetkozi-figyelem-kozeppontjaban-a-Nobel-dijas-magyar-talalmany/15071/

 

Egyéb megjelenés:

https://www.blikk.hu/eletmod/tippek/hologram-fejlesztes-technologia-tudomany/gtrkrtn

https://www.muszaki-magazin.hu/2022/02/15/holografikus-technologia-magyar/

 

 

bme.hu-2022.02.14.

„A tudományos munka valódi hatását sokszor csak évekkel később lehet igazán felmérni”

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakmai díját nyerte el, továbbá publikációja nemzetközi szintű magas idézettségéért részesült elismerésben a VIK kutatója.

„Öröm mellett megtiszteltetéssel fogadtam mindkét díjat, amelyekre pályatársaim javasoltak és döntöttek sorsukról. Mindkettőre úgy tekintek, mint eddigi és jelenlegi munkám elismerésére, amely egy kutatót mindig is további kihívások megoldására és a választott tudományos kutatási irány folytatására inspirál” – fogalmazott Micskei Zoltán, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék egyetemi docense, aki a közelmúltban két rangos szakmai elismerésben is részesült. Kalmár-díjjal tüntette ki a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), továbbá ún. „10-year Most Influential Paper (MIP) Award” díjat kapott a „Sofware and System Modeling” c. folyóiratban egy évtizede megjelent, Hélène Waeselynck-kel közösen írt publikációjuk elismeréséül. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20220214/A_tudomanyos_munka_valodi_hatasat_sokszor_csak_evekkel_kesobb_lehet_igazan_felmerni?language=hu

 

markamonitor.hu-2022.02.14.

Stratégiát készített az ESSA a szoftverkészségek területén Európában tapasztalható szakadék csökkentése érdekében

A szoftverfejlesztéshez kötődő készségek területén tapasztalható jelenlegi szakadék csökkentése érdekében az ESSA (European Software Skills Alliance – Európai Szoftverkészség Szövetség) kidolgozta az Európai Szoftverkészség Stratégiát. Mind a szoftverfejlesztési szakértők hiányára, mind pedig a szoftverkészségek iránti jövőbeli piaci igény problémájának enyhítésére megoldást jelent ez az anyag, amelynek elkészítésében az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért is közreműködött.

2021-ben Európa-szerte 21 partnerszervezet közreműködésével felmérés készült a szoftverkészségek jelenlegi és jövőbeli igénye tekintetében. Magyarországon az IVSZ mellett a BME és a CodeCool is részt vett a felmérésben annak érdekében, hogy minél átfogóbb képet tudjunk adni a piaci igények, illetve a jelenleg elérhető képzések tekintetében. (…)

http://markamonitor.hu/2022/02/14/strategiat-keszitett-az-essa-a-szoftverkeszsegek-teruleten-europaban-tapasztalhato-szakadek-csokkentese-erdekeben/

 

Egyéb megjelenés:

https://www.haon.hu/digitalia/2022/02/kozos-europai-strategiat-dolgoztak-ki-a-szoftverkeszsegek-fejlesztesehez

https://www.szoljon.hu/digitalia/2022/02/kozos-europai-strategiat-dolgoztak-ki-a-szoftverkeszsegek-fejlesztesehez

https://www.delmagyar.hu/digitalia/2022/02/kozos-europai-strategiat-dolgoztak-ki-a-szoftverkeszsegek-fejlesztesehez

https://www.kisalfold.hu/digitalia/2022/02/kozos-europai-strategiat-dolgoztak-ki-a-szoftverkeszsegek-fejlesztesehez

https://tudas.hu/kozos-europai-strategiat-dolgoztak-ki-a-szoftverkeszsegek-fejlesztesehez/

http://hirek.prim.hu/cikk/2022/02/12/strategiat_keszitett_az_essa

http://bonline.hu/cikk/147140/

 

 

bme.hu-2022.02.11.

Nemek közötti egyenlőségi tervet fogadott el a Műegyetem

Újabb lépéssel segíti a BME a nők műszaki és természettudományos pályaválasztását, ösztönzi szerepvállalásukat a tudományos életben, kutatásokban és publikációkban.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlése 2015-ben nyilvánította február 11-ét a tudományos pályát választő nők nemzetközi napjává. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a nemi egyenjogúságra és a nők szerepére a tudományos életben. Különösen fontos ez a műszaki és a természettudományos területen, ahol a leginkább kitűnik a nők alulreprezentáltsága.

A Műegyetem nemek közötti egyenlőség iránti elkötelezettségét jelzi, hogy Levendovszky János tudományos és innovációs rektorhelyettes koordinációjával és Schenk Borbála FIEK EU pályázati szakértő   vezetésével elkészült a BME Gender Equality Plan 2022-2025 (BME GEP), magyarul Nemek Közötti Egyenlőségi Terv 2022-2025 dokumentuma, amelyet hosszas előkészületeket követően 2021 decemberében fogadott el a Műegyetem Szenátusa.(…)

http://www.bme.hu/hirek/20220211/Nemek_kozotti_egyenlosegi_tervet_fogadott_el_a_Muegyetem

 

 

magyarnemzet.hu-2022.02.14.

Nyugaton rosszul számolják az energiát

A Paks II projekt megvalósul addigra, amikorra a régi reaktoroknak le kell állniuk Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára szerint. A paksi atomerőmű kapacitásfenntartási projektjéért korábban kormánybiztosként felelős atomenergetikai szakember a Magyar Nemzetnek mások mellett arról is nyilatkozott: annak idején a beruházást késleltető lehetséges tényezőket is figyelembe véve tervezték úgy a projektet, hogy a két új blokk mindenképpen készülhessen el addigra, amikorra a régi blokkok ötvenéves üzemideje lejár, ugyanakkor a négy régi és a két új blokk több éven át is párhuzamosan működhessen. (…)

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2022/02/nyugaton-rosszul-szamoljak-az-energiat

 

Egyéb megjelenés:

https://g7.hu/kozelet/20220216/mi-az-amit-az-atom-tud-a-megujulok-nem/

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/nyugaton-rosszul-szamoljak-az-energiat-2537003

 

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

 

infostart.hu-2022.02.14.

Hankó Balázs: olyan mérőszámokat tűztünk ki az egyetemeknek, amelyek a hallgatók jólétét szolgálják

Huszonnyolcezer egyetem van a világon, a legjobb 1400-ban, a top öt százalékban van 11 egyetemünk – mondta Hankó Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában, de beszélt a felvételi szabályairól, a felsőoktatás modellváltásáról, a 2700 milliárd forintos fejlesztési forrásról és a munkaerő-piaci igényekhez igazított stratégiákról is. (… ) Aki figyeli az elmúlt időszak kommunikációját, annak feltűnhet, hogy szinte a siker záloga, ha modellváltott egyetemre jelentkezik a hallgató, mert az hangsúlyozottan versenyképesebb, rugalmasabb működést, a gazdaságra jobban nyitott egyetemet jelent, miközben a hat állami működtetésben maradt egyetem között olyan nagy múltúak vannak, mint az ELTE vagy a Budapesti Műszaki Egyetem.

Az állami ösztöndíjas helyek, a képzés minősége, megfelelősége, az az ELTE és a BME esetében is, a magyar felsőoktatás meghatározó intézményeiként biztosított. (…)

https://infostart.hu/interju/2022/02/14/hanko-balazs-olyan-meroszamokat-tuztunk-ki-az-egyetemeknek-amelyek-a-hallgatok-joletet-szolgaljak

 

Egyéb megjelenés:

http://medicalonline.hu/cikk/hanko_balazs_ismet_az_egyetemek_modellvaltasarol

 

helloworldomline.hu-2022.02.15.

A Műegyetem is besegített Nepál első műholdjának létrehozásában

A Budapesti Műszaki Egyetem is kivette a részét a délkelet-ázsiai ország diadalából.

Elon Musk űrvállalata, a SpaceX mára az egyik legfontosabb "űrfuvarossá" nőtte ki magát, nagy teherbírású Falcon Heavy rakétája segítségével ugyanis nem csak kormányzati, de kereskedelmi és megrendelők megbízásait is rendszeresen teljesíti.

A január 13-i kilövésen feljuttatott szállítmányban egy történelmi jelentőségű eszköz, Nepál első saját műholdja is helyet kapott, melynek kifejlesztésében a Budapest Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának szakemberei is részt vettek, akik a SMOG-P műholddal a hazai űrkutatásban is elévülhetetlen érdemeket szereztek - közölte az intézmény. (…)

https://www.helloworldonline.hu/hir/a-muegyetem-is-besegitett-nepal-elso-muholdjanak-letrehozasaban-306438.html

 

 

boon.hu -2022.02.15.

Kutatóközpont költözhet a volt Fűtőmű épületébe

Nemzetközi nanotechnológiai kutatóközpontnak adhat helyet a Fűtőmű épülete a Miskolci Egyetem szomszédságában. Erről is beszélt Horváth Zita, az egyetem rektora egy sajtóreggelin. Az Ibériai Nanotechnológiai Kutatóközpont Magyarországon szeretne kutatóbázist létrehozni, Horváth Zita rektor szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Miskolci Egyetemmel is megállapodhatnak az együttműködésről. Az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy a külföldi intézet a Fűtőműben kaphat helyet.(…)

https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2022/02/kutatokozpont-koltozhet-a-volt-futomu-epuletebe

 

Egyéb megjelenés:

https://www.eszakhirnok.com/2022/02/15/miskolc-kriza-akos-nagy-almaba-a-science-muzeumba-spanyolok-koltozhetnek/

 

bme.hu-2022.02.15.

„Célom, hogy még inkább részei legyünk a nemzetközi tudományos vérkeringésnek”

A világ számos országában több ezer fős szakmai konferenciák életre hívása közben tett szert széleskörű szervezői tapasztalatra a BME VIK oktatója és kutatója.

„Akár 4 évig is eltarthat egy-egy nagyszabású, az adott szakma képviselői körében nagy érdeklődésre számot tartó esemény megszervezése, amelynek egyik fontos első pontja a pályázó helyszínek közül a legígéretesebb kiválasztása. A város adottságain és infrastrukturális lehetőségein túl sokat nyom a latba a szervezést vállaló intézmény, szakmai közösség elkötelezettsége, a felkínált programok és a rendezéssel kapcsolatos elképzelések. Bő egy évtizeddel ezelőtt mások szerint szinte az esélytelenek nyugalmával szálltunk ringbe a 2013-as IEEE International Conference on Communications (ICC) megszervezéséért, ám végül sokak legnagyobb meglepetésére egy felettébb ütőképes pályázati anyaggal rukkoltunk elő. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával kiutaztunk az ICC társkonferenciája, a 2009-es IEEE Global Communications Conference (Globecom) helyszínére, Honoluluba, és az ott bemutatott pályamunkánk alapján végül megnyertük a 2013-as ICC konferencia Budapesten történő rendezésének jogát, olyan versenytársakkal szemben, mint Barcelona, Amszterdam és Dubai” – idézte fel az egyik első, a Műegyetem részvételével megvalósult eseményről Vida Rolland, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) egyetemi docense, aki az elmúlt 8 évben 24 nagyszabású nemzetközi szakmai esemény szervezésében vállalt vezető szerepet. (…)

http://www.bme.hu/hirek/20220215/Celom_hogy_meg_inkabb_reszei_legyunk_a_nemzetkozi_tudomanyos_verkeringesnek?language=hu

 

g7.hu-2022.02.06.

Adrenalininjekció a tanároknak, ha egy vállalatnál látják, mire készítik fel a diákjaikat

Én nagyon nem szeretem a disztópikus világképeket. Nekem muszáj hinnem abban, hogy lehet ezzel az egésszel valamit kezdeni. És ezért csináljuk többek között azt, hogy megpróbálunk hozzányúlni a sokkal fiatalabb generációhoz. A középiskolásokhoz, az általános iskolásokhoz. És én személy szerint azt látom, hogy ott azért meg lehet fogni ezt a kérdést – mondta Szántay Csaba, a Richter Gedeon Nyrt. szerkezetkutatási osztályának vezetője, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) oktatója a 28. óra ötödik adásában arról, hogy mit lehet a problémával kezdeni, hogy a hallgatók egyre nagyobb arányban kezdik hiányos alaptudással az egyetemi képzéseket.

Keglevich György, a BME Szerves Kémia és Technológia Tanszékének egyetemi tanára szerint az elmúlt évtizedben egyre fokozódó színvonalcsökkenés tapasztalható az egyetemen a középiskolából kikerülő diákok tudásának kiterjedtségében és mélységében. Ennek szerinte több oka is van. A középiskolában gyakran nem kapnak megfelelő tudást, amihez a tanárok motivációjának hiánya is hozzájárul.(…)

https://g7.hu/podcast/20220206/adrenalininjekcio-a-tanaroknak-ha-egy-vallalatnal-latjak-mire-keszitik-fel-a-diakjaikat/

 

 

mnnsz.hu-2022.02.14.

MNB Napenergia Fórum

A magyar gazdaság klímasemlegesség irányába történő átalakulásának kulcsterülete az időjárásfüggő villamosenergia-termelési technológiák, ezen belül kiemelten a napenergia széleskörű alkalmazása. Ez elmúlt három évben exponenciálisan nőtt a beépített napelemes kapacitások volumene, mára több mint 80 ezer helyszínen, a Paksi Atomerőmű beépített kapacitását meghaladó nagyságrendben van jelen a napenergia termelés a magyar villamosenergia-rendszerben. Ez a robbanásszerű folyamat számos megoldandó műszaki, üzleti, hálózatfejlesztési és piacintegrációs feladatot vet fel és jelentős innovációs lehetőségeket is rejt magában. A napenergia beruházások finanszírozása a hazai bankszektor tevékenységének is kiemelt területe.(…)

II. alkalom   A Napenergia Fórum 2. alkalmára 2021. 12. 09-én 15:00 – 17:30 között került sor, és a privát hosszútávú áramvásárlási szerződéses (PPA) konstrukciókban rejlő lehetőségeket járta körül. A rendezvény hibrid formában zajlott, a kerekasztal résztvevői a BME-n együtt voltak személyesen, a többi résztvevő online csatlakozott. A Fórumot az energia és bankszektor szakemberei közül közel 60-an követték végig.

Program:

    ZKK bevezető előadás – Dr. Kaderják Péter (…)

https://www.mnnsz.hu/mnb-napenergia-forum/

 

gyartastrend.hu-2022.02.14.

Villámgyors tájékozódás mesterséges intelligencia segítségével

A robotika reménységei csaptak össze a 13. RobonAUT versenyen, amelyen a BME mérnökhallgatói saját építésű járművekkel versenyeztek.

Az önműködő robotjárművek térnyerése lesz az elkövetkezendő évek technológiai forradalmának középpontjában. Az egészségügy, a járműipar és a logisztika után a mindennapokban is általánossá válhat az emberi beavatkozást nem igénylő gépezetek megjelenése. A dinamikusan fejlődő tudományterületet a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként helyezi középpontba a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem.

A BME évek óta tudatosan követi nyomon a robotika újításait, ami mérnökképzésükben gyakorlati ismeretek formájában is megjelenik. A hallgatók idén 13. alkalommal mutathatták be saját fejlesztéseiket az önműködő robotjárművek versenyén, a Műegyetem Q épületének aulájában. A RobonAUT 2022 elnevezésű viadalon hét, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének mesterképzéses hallgatóiból álló csapat küzdött a győzelemért saját építésű robotautóival. A járművek emberi beavatkozás nélkül haladtak végig a számukra kialakított ügyességi és gyorsasági pályákon.(…)

http://gyartastrend.hu/cikk/villamgyors_tajekozodas_mesterseges_intelligencia_segitsegevel

 

ujegyenloseg.hu-2022.02.11.

A politikai kommunikáció esete az atomenergiával

Az atomenergia összetett műszaki, környezeti, gazdasági, társadalmi kérdés. Egres Dorottyával, a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, Filozófia és Tudománytörténet Tanszék oktatójával Gébert Judit beszélget többek között az alábbiakról. Miért nem csak műszaki, technikai, hanem társadalmi kérdés is az atomenergia? Hogyan jelenik meg az atomenergiával kapcsolatos bizonytalanság a politikai kommunikációban? Hogyan tekintenek erre a különböző szereplők, például politikusok, társadalomkutatók, vagy laikusok?

https://ujegyenloseg.hu/a-politikai-kommunikacio-esete-az-atomenergiaval/

 

 

mmk.hu-2022.02.14.

Magyarország kisvízfolyásainak árvizei

„Magyarország kisvízfolyásainak árvizei” címmel jelent meg a hazai vízügyes könyvpiacon egy hiánypótló átfogó szakmai mű. Nagy folyóink árvizeinek árnyékában eddig sajnos nem tudott elég hangsúlyt kapni ez a terület. (…) A könyv méltán vezető szerzője dr. Koris Kálmán, a BME Építőmérnöki Kar, Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének címzetes docense. A mű további szerzői vízügyi szakemberek, köztük igazgatóságunk Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási Osztályának vezető helyettese, Kerék Gábor, akinek ezúton is köszönjük igényes szakmai munkáját. (…)

https://www.mmk.hu/informaciok/hirek/kisvizfolyas-arvizei-20220214

 

epiteszforum.hu-2022.02.11.

A hatvanas-hetvenes évek modernista építészetének értékelése

A Budapest Kör 201. találkozója 2022. február 21-én, hétfőn, 18.00 órakor. (…) Az utóbbi hónapokban újra és újra fellángoltak a hatvanas-hetvenes évek modernista építészetének értékelése körüli viták. (…)  A panelbeszélgetés résztvevői Branczik Márta művészettörténész, főmuzeológus, Ferkai András DSc, professor emeritus és Kovács Dániel, művészettörténész, kurátor. Az estét Szabó Julianna, a BME Urbanisztika Tanszékének oktatója moderálja. (…)

http://epiteszforum.hu/a-hatvanas-hetvenes-evek-modernista-epiteszetenek-ertekelese

 

 

hang.hu-2022.02.13.

Köríves utasáramlás

(….) A Déli a helyrepofozott romok között még közel két évtizeden át vegetált, tovább forogtak a mozdonyok az Alkotás utca és a Krisztina körút kereszteződésében, miközben rendre elhangzott a háború előtti időkből örökölt javaslat a megszüntetésről. Zielinski Szilárd műegyetemi tanár, a vasbetonépítés hazai meghonosítója már 1901-es, a fővárosi vasútközlekedést két főpályaudvar köré átalakító koncepciójában felszámolta volna a Délit, 1934-es reformtervében Pieri Cézár MÁV-tanácsos pedig csak mint teherpályaudvart tartotta volna meg. (…)

https://hang.hu/budaihang/budai-hang-korives-utasaramlas-135947

 

 

24.hu-2022.02.13.

Mi a közös Ferenc Józsefben, Sigmund Freudban és Margaret Thatcherben?

Százhuszonöt éve, 1897. február 15-én avatták fel Budapest legnagyobb vásárcsarnokát, a Központi Vásárcsarnokot a Vámház körúton. (…) A legjelentősebb beruházás a Központi Vásárcsarnok volt, amelynek helyét a Fővámház épülete mögötti Sóház-telken jelölték ki. A nemzetközi pályázatra kilenc munka érkezett, a zsűri Pecz Samu műegyetemi tanár terveit fogadta el, az építkezésbe 1894. június 25-én fogtak bele. (…)

https://24.hu/kultura/2022/02/13/mi-a-kozos-ferenc-jozsefben-sigmund-freudban-es-margaret-thatcherben/

 

Egyéb megjelenés:

https://demokrata.hu/magyarorszag/a-kozponti-vasarcsarnokot-125-eve-nyitottak-meg-487352/

https://pestbuda.hu/cikk/20220215_egykor_nehezen_szoktak_meg_oket_mara_budapest_latvanyossagaiva_valtak_a_125_eve_atadott_pesti_vasarcsarnokok

https://www.travelo.hu/budapest/20220214-budapest-kozponti-vasarcsarnok-vamhaz-korut-felavatas.html

 

neokohn.hu-2022.02.09.

A Magyar Chagall, aki prófétával szövetkezett

A Talmudtudó nagypapa, a kállói Rebbe-öröksége, és Marc Chagall barátsága mind-mind formálta sokoldalú tehetségét Ámos Imrének, aki 115 évvel ezelőtt született Nagykállóban — emlékeztet a Bennem Élő Eredet. (…) Párhuzamosan tanult a műegyetemen és a képzőművészeti Akadémián, ahol Rudnay Gyula és Vaszary János tanítványa. Nemsokkal később végleg elkötelezi magát a festészet mellett. (…)

https://neokohn.hu/2022/02/09/a-magyar-chagall-aki-profetaval-szovetkezett/

 

mmk.hu-2022.02.14.

DR. TRÄGER HERBERT (1927-2022)

2022. február 10-én, életének 95. esztendejében, hét évtizednyi kiemelkedő hídmérnöki munkássága után elhunyt hazánk Pontifex maximusa. Dr. Träger Herbert 1927. szeptember 16-án született Budapesten. Családja apai ágon a most Ausztriához tartozó Pinkafőről származik. Budapesten a Fasori Evangélikus Gimnáziumban, a háborúval súlyosbított időkben, 1945 júliusában kitüntetéssel érettségizett. 1945. szeptemberben elkezdte mérnöki tanulmányait a József Nádor Műszaki Egyetemen. 1949 szeptemberében jeles végszigorlattal mérnöki oklevelet szerzett. (…) Meghatározó munkát végzett a hazai közúti hídszabályzat fejlesztésében. Az előírások változásának hatásairól írt disszertációjával a BME-n 1970-ben műszaki doktori fokozatot szerzett.(…) Részt vett több országos tervpályázat bíráló bizottságában, illetve elnökként vezette azokat. A Budapesti Műszaki Egyetem címzetes egyetemi docensnek nevezte ki. (…)

https://www.mmk.hu/informaciok/hirek/trager-herbert-20220214

 

 

Idegen nyelvű hírek a Műegyetemről

 

dailynewshungary.hu-2022.02.13.

6 mesmerising libraries in Budapest every book lover must visit

Libraries are some of the calmest places one could imagine. It is the perfect choice for reading, working, studying, educating ourselves, and getting to know more about the world around us. However, oftentimes, these buildings are not only home to immeasurable knowledge but also have architectural value. In this list, we have collected six of the most impressive libraries in Budapest. (…) 5. BME National Technical Information Centre and Library (BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár) (…)

https://dailynewshungary.com/top-6-most-impressive-libraries-in-budapest/