Új kancellár a BME-n, Design a jövőért, Energiatudatosság

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2022. december 21. és január 04. között.

bme.hu-2023.01.02.

Verseghi-Nagy Miklós a BME új kancellárja

A 2023. január 1-től hivatalba lépett vezető a versenyszférában, a felsőoktatásban, valamint városvezetésben is dolgozott. A felsőoktatásért felelős miniszter előterjesztésére a miniszterelnök Verseghi-Nagy Miklós Zoltánt bízta meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a kancellári teendők ellátásával 2023. január 1-től 2027. december 31-ig. A 122/2022. (XII. 23.) sz. miniszterelnöki határozat a Magyar Közlönyben olvasható.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20230102/Verseghi_Nagy_Miklos_a_BME_uj_kancellarja?language=hu

Egyéb megjelenés:

https://hvg.hu/itthon/20221224_bme_liszt_ferenc_uj_kancellarok

http://papageno.hu/intermezzo/2022/12/kotan-attila-bertalan-lesz-a-liszt-ferenc-zenemuveszeti-egyetem-kancellarja/

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/12/kancellarokrol-allamtitkarokrol-dontott-orban-viktor-csak-ugy-repkedtek-a-karacsonyi-kinevezesek-es-levaltasok

 

eduline.hu-2022.12.29.

Magyar egyetemek a nemzetközi rangsorokban: így szerepeltek a hazai intézmények 2022-ben

2022-ben sem maradtunk nemzetközi egyetemi rangsorok nélkül. (…) Center for World University Rankings. A CWUR 2022/23-as felmérésében összesen 20 ezer egyetemet vizsgáltak és ebből állították össze a világ 2000 legjobb felsőoktatási intézményét listázó rangsort. Magyar intézmények közül a legmagasabb helyezést, az 517. helyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem szerezte meg, de felkerült a listára a Semmelweis Egyetemet (673), a Szegedi Tudományegyetem (679), a Debreceni Egyetem (717), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (931) és a Pécsi Tudományegyetem (1135) is.

https://eduline.hu/felsooktatas/20221219_egyetemi_rangsorok_2023

 

 

cseppek.hu-2022.12.21.

2022 évi Gábor Dénes díjak

Az ünnepélyes átadást december 19-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében tartották. A társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikereik példaként állítása. Ezt célozzák a különböző szakmai elismerések, amelyek sorában fontosak a civil kezdeményezéssel létrejött díjak. Ez évben immár 34. alkalommal kerül átadásra a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes -díj, amely a civil szféra közismert műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon és napjainkig 263-an részesültek ezen elismerésben. A Gábor Dénestől származó „Találjuk fel a jövőt” jelmondat üzenete napjainkban különösen aktuálissá vált az élet minden területén (fenntartható fejlődés, nyersanyag-, energia- és hulladékgazdálkodás, foglalkoztatottság, stb.), azaz csak a tudatosan alakított jövő hozhat megoldást gondjainkra. (…) Gábor Dénes -díjak (…) Dr. Toldy Andrea vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára, (…)A díjak átadásában és a díjazottak eredményeinek méltatásában közreműködtek: (…)  Dr. Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, (…)

https://cseppek.hu/cikk/201822022-evi-gabor-denes-dijak

Egyéb megjelenés:

https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2022/12/eletmudij-a-miskolci-egyetem-professzoranak

https://computerworld.hu/karrier/kik-kaptak-a-2022es-gabor-denesdijakat-320604.html

 

magyarnemzet.hu-2022.12.31.

A Gábor Dénes-díjas Toldy Andrea a délszláv háborúról, korszerű repülőgépekről és a kutatói hivatásról

Idén 34. alkalommal adták át a Novofer Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díjat, amely a műszaki, természettudományos területen alkotók elismerése. Az egyik kitüntetett a vajdasági születésű Toldy Andrea, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) professzora, akinek eredményeit a legmodernebb repülőgépeken használják. (…)

https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/2022/12/a-gabor-denes-dijas-toldy-andrea-a-delszlav-haborurol-korszeru-repulogepekrol-es-a-kutatoi-hivatasrol

 

magyarnemzet.hu-2022.12.29.

Több száz akadémiai kutatócsoport használja a műegyetemi programot. Új molekulákat és anyagokat terveznek

Az egyetlen idei magyar támogatott az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) Starting Grant pályázatán Nagy Péter, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar tudományos munkatársa. Műegyetemi kutatók utoljára 2010-ben nyertek ezen a pályázaton. A fiatal kutatókat támogató kiíráson elért műegyetemi siker jelentőségét mutatja, hogy a szinte minden elképzelhető tudományterületről benyújtott 2932 jelentkezésből 408 kapott támogatást. Nagy Péter kémiai anyagok és folyamatok nagy pontosságú modellezésére alkalmazható kvantumkémiai számítási eljárások kidolgozását ígérő pályázattal nyert öt évre 1,2 millió eurót, melyet főképp versenyképes, fiatal kutatói álláshelyek kialakítására fordíthat. (…)

https://magyarnemzet.hu/mozaik/2022/12/uj-molekulakat-es-anyagokat-terveznek

 

eduline.hu-2022.12.28.

Teljesen átírták a vizsgaidőszakot az elszállt energiaárak a legtöbb egyetemen

Ahány egyetem, annyi féle módosítás volt az idei tanév rendjében a sokszorosára nőtt energiaárak miatt. Mutatjuk, mikor kezdődik, és meddig tart a vizsgaidőszak az egyetemeken.(…) Míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen csak december 19-én kezdődött a vizsgaidőszak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Miskolci Egyetemen már december 12-én elkezdődtek a vizsgák, a második félév a legtöbb felsőoktatási intézményben csak február 27-én indul. (…)

https://eduline.hu/felsooktatas/20221228_vizsgaidoszak_datumok

Egyéb megjelenés:

https://itbusiness.hu/itb-today/itb-today-12-30-biztonsag-minden-szempontbol/

 

 

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

vg.hu-2022.12.28.

Bevált a mini-atomerőmű, újabbak épülnek

Hatalmas mennyiségű értékes ásványkincset – rezet, aranyat, kobaltot és lítiumot – rejt a föld mélye a Csukcsföldön, de rengeteg energia kellene a kinyeréséhez. A megoldást az úszó atomerőművek ígérik.(…) Van magyar érdeklődés is. Az SMR-ek használatának előnyei világszerte a figyelem előterébe kerültek, több más országban is belekezdtek, vagy készülnek a tervezésére, gyártására. November végén magyar küldöttség utazott Argentínába, hogy tanulmányozza e létesítmények megvalósításának gyakorlatát és lehetőségeit – olvasható a BME honlapján. A delegációt Kádár Andrea Beatrix, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elnöke vezette, és abban az OAH több munkatársa mellett a BME Természettudományi Kara (BME TTK) képviseletében részt vett Aszódi Attila, a BME TTK dékánja is. Az írás rámutat, hogy az SMR-ek teljesen új, innovatív megközelítést jelentenek az atomenergia békés célú felhasználásában. Az egyik, már fejlett koncepció a 32 megawatt névleges villamos teljesítményű argentin Carem-25 reaktor, amely az Atucha atomerőmű telephelyén, Buenos Aires tartomány Lima települése mellett épül. (…)

https://www.vg.hu/energia-vgplus/2022/12/bevalt-a-mini-atomeromu-ujabbak-epulnek

Egyéb megjelenés:

https://www.origo.hu/gazdasag/20221228-a-mini-atomeromuvek-bevaltak-ezert-ujabbak-epulnek.html

 

vg.hu-2022.12.31.

Az év, amikor véget ért a béke: a legjobb sztorik listájával búcsúzunk 2022-től

Egy magyar, aki megjósolta az orosz–ukrán háborút és a profitéhes kereskedők, akik kihasználják az inflációs krízist (…) Hazai megoldás egy világméretű problémára A háború ezerféle hatással járt, köztük számtalan gazdaságival is. Ezek közül talán a legsúlyosabb az energiakrízis. Az orosz energiáról való kényszerű-kierőszakolt leválás ugyanis olyan probléma, aminek a kezelésére eddig csak suta válaszok születtek. Azonban feltűnt a színen egy magyar megoldás is, amelyről november elején számoltunk be. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos intézete, a Zéró Karbon Központ a csővezetékes gázszállítók extraprofitjának elvonásával orvosolná az európai energiaválságot. A központ vezetője, Kaderják Péter lapunknak beszélt arról, hogy az európai energiakrízis kulcsproblémája a gázpiaci helyzet, ugyanis a villamosenergia-piacon jelentkező gondok is döntő részben a földgázszektorban tapasztalható nehézségek átgyűrűzéséből fakadnak. Ha a gáz-nagykereskedelmi árakat sikerülne csökkenteni, az – a gázerőművi áram-előállítás ármeghatározó szerepe miatt – a villamosenergia-tarifákat is jelentősen mérsékelhetné.(…)

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/12/az-ev-amikor-veget-ert-a-beke-a-legjobb-sztorik-listajaval-bucsuzunk-2022-tol

 

 

mnnsz.hu-2022.12.29.

Energiatudatossági tananyagot fejlesztett a MEKH a BME-vel közösen

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) átfogó tananyagot készített a lakosság körében energetikai tanácsadást nyújtó szervezetek munkatársainak az Európai Unió környezetvédelmi és éghajlat-politikai programjában (LIFE) finanszírozott integrált projekt keretein belül. A LIFE-IP North-HU-Trans projekt átfogó célja a magyar Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) végrehajtásának elősegítése, különös tekintettel a Mátrai Erőmű szénkivezetésére, valamint az erőmű és térsége fenntartható, igazságos átmenetének biztosítására. Emellett a programban nagy hangsúlyt kap a szemléletformálás, melynek érdekében a BME és a MEKH szakemberei olyan tudásanyagot állítottak össze, amely segíti az energiatudatosság növelését és jól alkalmazható az energetikai tanácsadói munka során. (…)

http://www.mnnsz.hu/energiatudatossagi-tananyagot-fejlesztett-a-mekh-a-bme-vel-kozosen/

 

hirado.hu-2022.12.21.

Design a jövőért

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem közös munkába fogott a fenntarthatóbb jövő jegyében. A projekt során a két egyetem hallgatói két fős csoportokban dolgoztak klímavédő pohár megtervezésén. A két egyetem hallgatói a klímavédelem jegyében terveztek olyan tárgyakat, eszközöket, amelyekkel kiválthatók lehetnek az egyszer használatos poharak is. A közös tervezési folyamat a környezettudatos és fenntartható életmód fontosságára is felhívja a figyelmet. Ezek a célkitűzések egyre meghatározóbbak az intézmények működésében. A BME közelmúltban indította el munkacsoportjait, amelyek a környezettudatos egyetemi működést ösztönzik. A METU képzéseiben és működésében is hangsúlyosan jelenik meg a fenntarthatóság szempontja. (…)

https://hirado.hu/extra/kultura/cikk/2022/12/21/design-a-jovoert

Egyéb megjelenés:

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20221221-design-a-jovoert

 

magyarhirlap.hu-2022.12.22.

Egy 16 éves előadó is fellépett a BME pulpitusára

Középiskolások is megmérettették tudásukat és bemutatták kutatási eredményeiket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2022. évi Tudományos Diákköri Konferenciáján. A campus 2023-ban is meghirdeti a középiskolás TDK-t és az induló fiataloknak felvételi többletpontot ad, valamint a tehetséggondozó munkában eredményes pedagógusok elismerésére is nyílik egy pályázat. (…)

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20221222-egy-16-eves-eloado-is-fellepett-a-bme-pulpitusara

 

infostart.hu-2022.12.29.

Ferencz Orsolya: már kiválasztották a magyar űrhajósjelölteket

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta: a 2024-ben űrbe utazó magyar asztronauta kiválasztását folyamatos értékelések előzik meg. Ferencz Orsolya szerint az űrkutatás hatalmas gazdasági előnyt jelent egy országban, és itthon rendkívül népszerű a terület a fiatalok körében.(…) A űrkutatás területe rendkívül népszerű Magyarországon: a Budapesti Műszaki Egyetem akkreditálta az űrmérnök képzés szakirányt, és már az első évben hatalmas létszám jelentkezett. Az UNIS programon 17 magyar egyetem fogott össze, hogy az űrszektorhoz kapcsolódó tudományterületeken szakirányú továbbképzést nyújtson. Itt is túljelentkezés volt, és nagy érdeklődéssel veszik fel ezeket a tárgyakat a fiatalok. "Ez olyan tudás, ami a világon mindenhol konvertibilis" – tette hozzá Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

https://infostart.hu/belfold/2022/12/29/ferencz-orsolya-mar-kivalasztottak-a-magyar-urhajosjelolteket

 

nlc.hu-2023.01.04.

„Ami most zajlik az űriparban, az gyakran túlszárnyalja a legvadabb science fiction elképzeléseket”

Értelmes idegen fajjal nagy valószínűséggel nem fogunk találkozni, de a világűr tele van lehetőségekkel, és sok szempontból már meghaladtuk a tudományos-fantasztikus művek világát. Zábori Balázs űrmérnökkel, a HUNOR Magyar Űrhajós Program projektvezetőjével beszélgettünk.(…) Kezdjük ott, hogy az űrkutatás szó helyett inkább az űrmérnökség szót használnám, ugyanis most már nem annyira a kutatáson van a hangsúly, inkább hasznosítjuk a világűrt, például ha fellövünk egy telekommunikációs műholdat, annak nincs köze az űrkutatáshoz, az egy ipari tevékenység. Persze nincs baj azzal, ha valaki nem mérnök, hanem fizikus, én is az vagyok eredendően. Ami nagyon izgalmas fejlemény, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen elindult az első űrmérnökképzés Magyarországon. De nem is kell feltétlenül űrmérnöknek jelentkezni, ha valakinek egy alapszintű mérnöki végzettsége van, akkor emellé el tudja majd sajátítani azt a speciális tudást, amire ehhez a pályához szükség van.

https://nlc.hu/eletmod/20230104/urkutatas-urutazas-urprogramm-zabori-balazs-interju/

 

gyartastrend.hu-2022.12.24.

Top 5 trend az ipari informatikában

Ma már nem az a kérdés, hogy egy gyártó vállalat a digitalizáció útjára lép-e, hanem az, hogy mennyire korszerű technológiákat használ folyamatai hatékonyabbá tételéhez, és milyen forrást, valamint szakmai segítséget kap mindehhez. Az ipari informatika itt lép a képbe a legkorszerűbb, kifejezetten ipari szereplők számára készített ipar 4.0-s megoldásaival. (…) Magyar Gáborral, a BME oktatójával, korábbi tanszékvezetőjével és Kovács Lászlóval, a BME Ipar 4.0 Technológiai Központ vezetőjével néztük át a trendeket, kitérve a technológiák mellett azok gyakorlati alkalmazásaira is. (…)

https://gyartastrend.hu/cikk/top-5-trend-az-ipari-informatikaban

itnusiness.hu-2022.12.28.

Az átalakulás éve

Bár az idei év legnagyobb hírei nem nagy rendszerfejlesztések lezárulásáról szóltak, nem maradtak újdonság nélkül az e-közigazgatási szolgáltatásokat használó állampolgárok. Az év második fele aztán az átalakulásról szólt az államigazgatási informatikában, és bár az orosz–ukrán háború a kiberfenyegetettséget is új szintre emelte, az év legnagyobb port felvert hackertámadását magyarok követték el. (…) Ugyancsak az Adóhatósághoz kapcsolódó hír volt, hogy március végén tartotta alakuló ülését a NAV Mesterséges Intelligencia Munkacsoportja (MIMCS). A testület a NAV egyedülálló adatvagyonának értékére épülő kutatásokat végez a jövőben. A cél a NAV adatvagyonában meglévő értékek kiaknázása és ennek révén a tudományos módszertanok és az adózási, adóztatási tapasztalatok szinergiájának kihasználása. Feladatai között szerepel egyebek mellett egy javaslat kidolgozása a szemantikus adatvagyon-kataszterre, valamint a gépi tanuláshoz szükséges címkézés módszertanára. Ugyancsak részei a küldetésnek a tanító algoritmusokkal kapcsolatos vizsgálatok, a validálási módszertan kidolgozása és a nem kontrollált gépi tanulás fejlesztése. A testület elnöke Magyar Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense. (…)

https://itbusiness.hu/technology/aktualis-lapszam/strategy/az-atalakulas-eve-2/

 

innoportal.hu-2022.12.22.

Soha ennyi pályázat nem volt, mint a 32. OTIO-n

Rekord számú pályázat érkezett több száz fiataltól a Magyar Innovációs Szövetség által meghirdetett 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára (OTIO). A Magyar Innovációs Szövetség a Kulturális és Innovációs Minisztériummal, a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársággal és az M5 Csatornával közösen, a 2022/2023-es tanév időszakára, 32. alkalommal meghirdetett Országos Tudományos és Innovációs Olimpia beadási határideje lezárult. A fő támogató a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alap.(…) A 2022. december 1-én lejárt határidőre idén kétszáztizennyolc fiatal tudóspalánta adta be a jelentkezését. A 32. OTIO-ra beküldött 157 pályázati terv értékelését, Jakab László, zsűrielnök, a BME professzora, vezetésével, a 29 tagú bírálóbizottság az alábbi szempontok szerint értékelte: a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása, a kidolgozás alapossága, ill. tudományos értéke,  az eredmények ésszerű és világos értelmezése, megvalósítható-e 2023. április 3-ig,  a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra.(…)

https://www.innoportal.hu/soha-ennyi-palyazat-nem-volt-mint-a-32-otio-n

Egyéb megjelenés:

https://gondola.hu/hirek/294852-Sok_fiatal_indult_a_32__Orszagos_Tudomanyos_es_Innovacios_Olimpian.html

 

 

kisalföld.hu-2022.12.21.

Elon Musk rakétáján utazik majd a győri Széchenyi István Egyetem kommunikációs modulja

Alig néhány hónap alatt kellett csodát tennie a SZESAT csapatának. Alig fél év alatt kellett elkészíteniük egy olyan eszközt, ami kibírja egy űrutazás viszontagságait és utána még jeleket is képes sugározni. Minden más egyetemnél gyorsabban teljesítették a feladatot. Karnyújtásnyira az űrminősítés. A Budapesti Műszaki Egyetem műholdját december elején búcsúztatták a készítők. Most Glasgow-ban tesztelik, mindenben megfelel-e a legszigorúbb szabványoknak. A műholdon van a Széchenyi István Egyetem csapatának eszköze is. – Egy éve kaptuk a lehetőséget, hogy csatlakozzunk a projekthez – mondta el Marton Gábor, a SZESAT műholdas csapatának vezetője.  (…)

https://www.kisalfold.hu/helyi-eletstilus/2022/12/elon-musk-raketajan-utazik-majd-a-gyori-szechenyi-istvan-egyetem-kommunikacios-modulja

 

epiteszforum.hu-2022.12.27.

Kézműves esztétika – Kézbefogni, átlényegíteni, elrendezni

A BME Építészmérnöki Karán 2022-ben a három tervezési tanszék (Exploratív, Közép és Lakó tanszékek) összehangolt oktatási reformja szerint építőművészeti specializációs képzés indult. Az új rendszer része, hogy a tervezésoktatás az egyetemi professzúrákkal analóg műhelystruktúrába rendeződik. A Lakó tanszék Kraft műhelyének profilja az alkotó kéz és a gondolat kölcsönhatásának vizsgálatára, az anyagokkal kapcsolatos ismeretek mélyítésére, ezeken keresztül pedig a kézműves építészeti szakmagyakorlás lehetőségeinek kutatására fókuszál. (…)

http://epiteszforum.hu/kezmuves-esztetika--kezbefogni-atlenyegiteni-elrendezni

 

octogon.hu-2022.12.29.

BEST OF DECO 2022 | Nyaraló Tihanyban

(…) Hagyományunkhoz híven, visszatekintve az elmúlt évre Szász Kati, az OCTOGON Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 számára meghatározó projektet a 2022-ben megjelent lapszámokból (…) Időnként lehetetlen alaprajzokkal ugyan, de remek mérnöki gondolatok fejeződtek ki a korszak nyaralóiban. Ez az építészeti kincsestár napjaink tervezőinek kezében is a cikkben sokat emlegetett inspiráció kiindulópontja lehet. Hasonló logika mentén épült fel Tomay Tamás káptalanfürdői saját nyaralója [lásd Mi lett volna, ha? – Nyaraló Káptalanfüreden, Octogon 2013/5., 107. szám – a szerk.] is. Valóban! Miközben az északi part és Tihany környékének építészeti értékszerkezetében a kritikai regionalizmus gondolatköréből érkező építészeti alkotásokat tartjuk az utóbbi időben fontosnak szakmai szempontból, a háború utáni épületek értékeinek felfedezése várat még magára [ritka kivétel Bánfalvi Koppány hegymagasi, „címlapos” nyaralója, lásd: A modernizmus diszkrét bája, 2021/2., 166. szám – a szerk.]. Például ennek a tihanyi nyaralónak a szomszédságában lévő, egyébként nádfedeles, vasbeton (!) szerkezetű borozó is olyan kisugárzással bír a mában, ami megérdemelné a szakma figyelmét, és természetesen százával találunk még közép- és későmodern kincseket a tónál, mint ahogyan ezt Wettstein Domonkos kitűnő BME-s doktori kutatói munkája látványosan bizonyítja [lásd: Regionális stratégiaalkotás a Balaton-part rekreációs célú építészetében (1929–1979)]. A korszak balatoni építészetének nyelvi elemeiről, ha tetszik, DNS-éről van itt szó, amit itt Tihanyban remek érzékkel ír tovább az építész, belsőépítész. (…)

http://www.octogon.hu/deco/best-of-deco-2022-nyaralo-tihanyban-bara-akostol/

 

aquamagazin.hu-2023.01.03.

Magyar döntős az Év Fiatal Jachttervezője 2023-as kiírásában – első rész

A BOAT International és az Oceanco által kiírt pályázatra érkezett pályaművek közül a hat legjobbnak kiválasztott között ott van Kállai Benedek munkája. A díj diák és gyakornok tervezőket hivatott megszólítani, és olyan kihívást jelentő feladatot kínál, amely minden pályázó technikai tudását és kivitelezési képességét próbára teszi. Idén a pályázókat arra kérték, hogy képzeljék magukat egy olyan kis tervezőstúdió tagjának, amely a neves holland Oceanco hajógyár számára készít tervet. A pályaművek beérkezése és értékelése után az Év Fiatal Tervezője Díj zsűrije kiválasztotta a hat legjobb tervet (…) Kállai Benedek Nemzetiség: magyar Iskola: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A tervező elképzelése: a koncepció fő célja az volt, hogy a használhatóságot és a praktikumot összhangba hozza a stílussal. Az eredmény egy élhető, kényelmes és elegáns jacht, tervezésének minden elemét ökológiai megfontolások támasztották alá, ami nagyméretű napelemekben és a Darrius szélturbinákban valósult meg. Lehajtva a napelemek úgy helyezkednek el, hogy vitorlázás vagy horgonyzás közben is szolgáltassanak energiát. (…)Benedek 20 évesen negyedéves végzős hallgató a Műegyetem Ipari Termék- és Formatervező alapképzésén, megszállott hajótervező és 3D modellező. Az egyetem mellett önképzéssel erősít, és többször gyakornokoskodott már magyar hajótervező irodánál. (…) 

https://aquamagazin.hu/magyar-dontos-az-ev-fiatal-jachttervezoje-2023-as-kiirasaban-elso-resz/?p=45906

 

itbusiness.hu-2022.12.21.

ITB Today 12/21: Ne legyél a saját munkád rabszolgája!

(…) Miért kellene egy informatikai vezetőnek menedzsmentet tanulnia? A jövő döntéshozóit készíti fel a vállalati digitalizációt meghatározó lépésekre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MBA képzése. A program során a hallgatók informatikai stratégia megalkotására, és egy nagyvállalat digitalizációs transzformációjára is fel tudnak készülni. A megszerzett tudás bárhol a világon alkalmazható. (…)

https://itbusiness.hu/itb-today/itb-today-12-21-ne-legyel-a-sajat-munkad-rabszolgaja/

 

24.hu-2022.12.27.

Oroszország elvesztette a szavahihetőségét, a szankciók igazán csak most kezdenek működni

Halmai Péter akadémikust, a BME és a NKE professzorát egy hónappal a háború kitörése után már kérdeztük az ukrán gazdaság helyzetéről. Most ismét az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának elnökhelyettese segített eligazodni a háború következményeivel kapcsolatban. (…)

https://24.hu/kulfold/2022/12/27/halmai-peter-orosz-ukran-haboru-oroszorszag-ukrajna-gzadasagi-helyzete/

 

penzcentrum.hu-2022.12.27.

Az energiaszektorban is a felkészült vezetőkön múlik a digitális átállás

A BME kutatásai szerint a műszaki fejlesztések mellett, a menedzserek képzése is feltétele a digitális megoldások terjedésének az energiaszektorban. A gazdasági kar vezetőképzése a digitális projektekre is felkészíti az energetikai cégek vezetőit. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon elérhető Master of Business Administration (MBA) szak célja a vállalkozói szemléletformálás, valamint a digitalizáció során adódó menedzsmentdöntések megalapozása. (…)

https://www.penzcentrum.hu/oktatas/20221227/az-energiaszektorban-is-a-felkeszult-vezetokon-mulik-a-digitalis-atallas-1132331

 

hvg.hu-2022.12.21.

A technika már megvan a kis cégeknél a digitális áttöréshez, de mi hiányzik még?

Sok iparágban nem használják ki elég jól a kis- és közepes vállalatok a digitalizáció lehetőségeit, miközben a felszereltségük meglenne ehhez. A BME azt vizsgálja, mire lehet még szükség a versenyképesség javításához. (…)

https://hvg.hu/kkv/20221221_vallalkozas_versenykepesseg

 

bme.hu-2022.12.22.

Távközlés és Mesterséges Intelligencia a Magyar Tudomány Ünnepén

A Magyar Tudomány Ünnepe keretében megrendezett workshopon az aktuális kutatási eredmények bemutatása mellett a közeljövő lehetőségei és tudományos kihívásai kerültek terítékre. A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék első ízben rendezte meg a BME-n a Távközlés és Mesterséges Intelligencia Workshopot. A rendezvényt házigazdaként Varga Pál, a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (BME-TMIT) tanszékvezetője nyitotta meg. Legelőször Kozma László professzorra, a tanszék alapítójára, a kar későbbi dékánjára emlékezett, aki idén 120 éve született. Varga Pál kiemelte, hogy a tanszéken működő négy nagy kutatócsoport mindegyike hangsúlyosan foglalkozik távközléssel és mesterséges intelligenciával – ahogyan ez a rendezvény előadásaiból ki is derült. Az ipar és az akadémia együttműködését ezen az ünnepi alkalmon is láthatjuk: az előadások felét egyetemi, másik felét pedig az ipari szakértőktől hallhatjuk. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20221222/Tavkozles_es_Mesterseges_Intelligencia_a_Magyar_Tudomany_Unnepen?language=hu

 

kanizsaujsag.hu-2023.01.03.

Vízbiztonsági újítások megvalósítására nyert 8 milliárd forintot a Pannon Egyetem vezette konzorcium

A Pannon Egyetem, mint konzorciumvezető és 10 konzorciumi partnere - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Agrártudományi Kutatóközpont, Országos Meteorológiai Szolgálat, Széchenyi István Egyetem, Országos Vízügyi Főigazgatóság és Ökológiai Kutatóközpont –  8,000 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében meghirdetett, RRF-2.3.1-21 számú „Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése” felhíváson. Az RRF-2.3.1-21-2022-00008 azonosítószámú, „Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium” című projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.  Magyarország elhelyezkedését és vízgazdálkodását, vízkészletét figyelembe véve olyan víztudományi és vízbiztonsági újítások megvalósulását célozza, amelyek hozzájárulnak a vízminőség védelméhez.

https://kanizsaujsag.hu/hir/202301/vizbiztonsagi-ujitasok-megvalositasara-nyert-8-milliard-forintot-a-pannon-egyetem-vezette

 

jarmuipar.hu-2023.01.04.

Közösen fejleszt a Carboferr, a 4iG és a BME

Acélszerkezetek gyártásához használható digitális rendszert fejleszt 734 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatásból a Carboferr Kereskedőház Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és 4iG Nyrt. – közölte a Carboferr. (…)

https://jarmuipar.hu/2023/01/kozosen-fejleszt-carboferr-4ig-es-bme/

 

magyarnemzet.hu-2022.12.31.

Az egyetemi hallgatók fele depressziós

Sosem volt aktuálisabb a magyar felsőoktatásban tanuló hallgatók pszichés jóllétének felmérése, mint 2021-ben, amikor több mint másfél éve világjárvány árnyékolta be a mindennapokat. A pandémia és az ezzel együtt járó korlátozások különösen súlyosan érintették az egyetemistákat. Karácsony előtt pár nappal jelent meg az a kutatás, amelynek az eredményei megdöbbentők.(…) Stresszes élethelyzetek. Ezek a kutatások ugyan több dimenziót vizsgáltak, de nem adtak átfogó képet a hallgatói mentálhigiénés állapotról, inkább egy-egy jellemzőt helyeztek fókuszba, és annak megragadása, kiemelése és a köztük lévő kapcsolatok felderítése volt a cél. A Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület a hazai hallgatókról akart minél teljesebb képet kapni. A kérdőívet 2021. december hatodikáig összesen 10 196-an töltötték ki, ebből 7639-en hiánytalanul, ez utóbbi eseteket értékelték – a kitöltők átlagéletkora 23,7 év volt. Az ország 47 egyetemének hallgatóitól érkeztek visszajelzések. (A kutatást az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar vezetésével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem munkatársai végezték. A kutatást Karner Orsolya szakpszichológus, az ELTE egyetemi adjunktusa vezette.) (…)

https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/2022/12/az-egyetemi-hallgatok-fele-depresszios

Egyéb megjelenés:

https://weborvos.hu/lapszemle/az-egyetemi-hallgatok-fele-depresszios-egy-uj-kutatas-szerint-277412

 

felvidek.ma-2023.01.03.

A legújabb Kaleidoscope kiadvány tartalmából

(…) Az okkultációk szerepei a távcső előtti csillagászati hagyományban The roles of occultations in the pre-telescopic astronomical tradition ( Szerző(k): Kutrovácz Gábor PhD docens – BME GTK Filozófia és Tudománytörténet Tanszék ](…)

https://felvidek.ma/2023/01/a-legujabb-kaleidoscope-kiadvany-tartalmabol/

 

feol.hu-2022.12.27.

Neki is köszönhető, hogy Felcsúton nem történt tragédia

“Szállni szabadon, sebesen földrészek, tengerek, fellegek felett, tudni, hogy ember vagyok, hódító ember, aki immár úr vagyok nemcsak a földön, nemcsak a vízen, de az évezredes álomvilágban, a levegőben, a fellegek között is.” Báhidy Antal. 120 évvel ezelőtt, december 23-án született Szatmárnémetiben Bánhidy Antal, Széchenyi-díjas gépészmérnök, aki komoly szinten művelte a repülőgépek tervezését és elhivatott pilóta volt.  A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának elvégzése során már  jelentkezett pilótaképzésre is. Az 1921-ben létrehozott Műegyetemi Sportrepülő Egyesület (MSrE) egyik alapító tagja volt olyan személyek mellett, mint Lampich Árpád, Maier József, Kintses László és Rotter Lajos, aki a Nemere nevű együléses, teljesítmény-vitorlázógépet tervezte 1936-ban és kivitelezése a székesfehérvári repülőtérnek álcázott repülőgépgyárban történt. (…)

https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2022/12/neki-is-koszonheto-hogy-felcsuton-nem-tortent-tragedia

 

bme.hu-2022.12.30.

Elhunyt Ádám József

2022. december 29-én elhunyt Ádám József, akadémikus, a BME Építőmérnöki Kara korábbi tanszékvezető egyetemi tanára, Széchenyi-díjas professor emeritusa. (…) A szakmai közélet aktív és elismert tagja. Kiemelten fontosnak tartotta a magyar geodéziai szaknyelv ápolását, az új fogalmak hazai meghonosítását és szakmánk és az egyetem történetének kutatását. Aktív szerepet vállalt a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság munkájában, 2011-től annak elnöki teendőit is ellátta. Munkásságát hazánkban Szádeczky-Kardoss Elemér díjjal, Lázár deák emlékéremmel, Szent-Györgyi Albert díjjal, Fasching Antal díjjal, Széchenyi-díjjal, a Magyar Érdemrend középkeresztjével is elismerték, a Nemzetközi Geodéziai Szövetség pedig Fellow-á fogadta. Életművét a BME József Nádor Emlékéremmel ismerte el. A szakmai sikerek mellett életét az egyetemi hallgatók, a geodéták képzése és a jövő nemzedékeinek oktatása, nevelése tette ki. Tanszékvezetőként a kollégák személyes fejlődését kiemelten fontosnak tartotta. Témavezetőként, professzorként, egyetemi kollégaként egy mindig nyugodt, türelmes és segítőkész embert ismerhettünk meg benne, akire mindig számíthattunk, aki a legnehezebb időkben sem vesztette el lelkesedését, pozitív gondolkodását. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20221230/Elhunyt_Adam_Jozsef?language=hu

 

 

Idegennyelvű hírek a Műegyetemről

dailynewshungary.com-2022.12.24.

QS 2022 Ranking: Hungarian university among the world world’s best universities

QS World University Rankings by Subject (QS WUR by Subject), as well the new QS Sustainability ranking place BME among the world’s best universities. Quacquarelli Symonds (QS) is one of the world’s most influential ranking agencies, listing and ranking the top 4-5 % universities of the world. QS WUR by Subject, in particular, compares these top universities in a given field, based upon academic reputation, employers’ opinion, quality of publications and scientific achievements, and the level of international collaborations. This year, BME advanced further in QS 2022 subject area ranking, and reached an outstanding result: in the field of Engineering and Technology it has been ranked 211th worldwide as the only Hungarian university on the list, with an overall score of 71,3, approaching its competitor, TU Wien (77,3 points). With this result, BME is the best Hungarian university according to QS WUR by Subject, the university wrote. (…)

https://dailynewshungary.com/qs-2022-ranking-hungarian-university-among-the-world-worlds-best-universities/