5G-s távvezérlésű versenyauto, Mikulás fizika

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. január 04. és január 11. között.

Tudományos, innovációs és egyéb hírek a Műegyetemről

balatonfured.hu-2023.01.08.

Balatoni mérnök estek a füredi kampuszon

Januárban útjára indul a Balatoni mérnök estek (BME) eseménysorozat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem balatonfüredi kampuszán. Mesterséges Intelligencia? Önvezető autók? Kiterjesztett valóság? Brutális fizika? 5G? Kvantumszámítógép? Energetika? Tájékozódjon első kézből a Műegyetem jeles szakembereitől, akik a ma műszaki és természettudományi kutatásairól, azaz a holnap hétköznapi technológiáiról tartanak közérthető ismeretterjesztő előadásokat a BME Balatonfüredi Tudáscentrumában. Az előadás sorozat a műszaki és természettudományi pálya iránt érdeklődő fiataloknak, és a rohamos technológiai fejlődés hátterét – és esetleges árnyoldalait – megérteni kívánó idősebbeknek is szól. (…)

https://balatonfured.hu/2023/01/08/balatoni-mernok-estek-a-furedi-kampuszon/

 

kemma.hu-2023.01.10.

Egyetemisták munkáit mutatták be a tatabányai hivatalban

Az elmúlt félévben az önkormányzat a városfejlesztési stratégiához illeszkedően tervezési és kutatási témákat hirdetett meg a tanszék hallgatói számára. A munkában háromszáznál is több hallgató vett részt. A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóinak makettjeit és vázlatterveit mutatták be a tatabányai polgármesteri hivatalban – adta hírül a város közösségi oldalán. Az önkormányzat még az előző évben együttműködési megállapodást kötött a Lakóépületek Tervezésének Oktatásáért Alapítvánnyal. Ezt követően kezdtek el a Budapesti Műszaki Egyetem diákjai tatabányai vonatkozású tervezési feladatokon dolgozni. (…)

https://www.kemma.hu/helyi-kozelet/2023/01/egyetemistak-munkait-mutattak-be-a-tatabanyai-hivatalban

 

nepszava.hu-2023.01.05.

„Azt szokták mondani, hogy a legrosszabb szankció is jobb, mint a háború”

Az Oroszország elleni gazdasági-kereskedelmi korlátozások csak fokozatosan hatnak, de már éreztetik hatásukat - véli Halmai Péter közgazdász-akadémikus. Az oroszok számára létfontosságú a földgáz Európába szállítása, mert nehezen tudják máshol értékesíteni. Ukrajna gazdasága ugyanakkor már eddig is hatalmas károkat szenvedett. (…) A 69 éves Széchenyi-díjas magyar közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Fő kutatási területei a nemzetközi gazdaságtan, a makroökonómia, az összehasonlító gazdaságtan, illetve az agrár-közgazdaságtan. 2017-től intézeti igazgató a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Intézetében. 2019-től egyetemi tanár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

https://nepszava.hu/3180909_azt-szoktak-mondani-hogy-a-legrosszabb-szankcio-is-jobb-mint-a-haboru

 

gyartastrend.hu-2023.01.05.

5G-s távvezérlésű versenyautót mutatott be a BME és a Vodafone

Az IoT-alapú megoldások az 5G-s magánhálózat segítségével új távlatokat nyitnak a mobilitásban és az autóipar teljes értékláncában. Ennek kiváló példája egy új távirányítású versenyautó, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói terveztek és építettek meg a Formula Student East (FSE) mozgalom keretén belül. Az FSE egy olyan konstrukciós mérnökverseny, amelynek keretein belül egyetemi hallgatóknak nyílik lehetőség versenyautók megtervezésére, megépítésére, majd azok éles, versenyben való kipróbálására. A Vodafone mint technológiai partner és a BME Formula Student East csapata az együttműködés során egy olyan technológiai megoldást fejlesztett, amely segítségével lehetőség nyílik 5G-s privát hálózaton keresztül valós időben versenyautót vezetni. (…)

https://gyartastrend.hu/cikk/5g-s-tavvezerlesu-versenyautot-mutatott-be-a-bme-es-a-vodafone

 

urvilag.hu-2023.01.04.

PQ alkotók egymás között

Több év után újra személyes jelenléttel tartották meg 2022. december 8-án és 9-én a PocketQube Workshopot az Alba Orbital szervezésében, a skóciai Glasgow-ban. Az Alba Orbital az a cég, mely korábban a SMOG-P-t és az ATL-1-et is pályára juttatta a kibocsátó szerkezetükkel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) készülő, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és a H-Ion Kft. által támogatott MRC-100 műhold Föld körüli pályára juttatásával is a fent nevezett skót céget bíztuk meg. Ennek a műholdnak különlegességét az adja, hogy fedélzetén a BME-én kívül három egyetem modulja is elhelyezést nyert, nevezetesen a Szegedi Tudományegyetemé, a Debreceni Egyetemé és a győri Széchenyi István Egyetemé. Az ELKH CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet a helyzetstabilizáló alrendszer fejlesztésében vett részt. (…)

http://www.urvilag.hu/kis_ureszkozok_nagy_szerepe/20230104_pq_alkotok_egymas_kozott

 

11.kerulet.ittlakunk.hu-2023.01.06.

Titokzatos ládák bukkantak fel Újbudán

Furcsa látványban lehet részünk, ha Kelenföldön áthaladva utazunk, ugyanis az egyik buszmegálló mellett van egy kis tálka, amelyen valaki füvet ültetett és kis díszekkel látta el. (…) A Metropol kiderítette, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjainak munkája ez a kis falatnyi zöldfelület a beton közepén. Az iskola hallgatóinak kert és tájtervezés órán ugyanis az volt a feladatuk, hogy pontosan egy négyzetméteres területen zöldítsenek meg egy közterületet. (…)

https://11.kerulet.ittlakunk.hu/termeszet/230106/titokzatos-ladak-bukkantak-fel-ujbudan

 

bme.hu-2023.01.10.

Látványos jelenségek bemutatója zárta az évet

Ismét láthattak újdonságokat az érdeklődők a Mikulás fizika rendhagyó órán, Härtlein Károly szokásához híven együtt kísérletezett a gyermekekkel. A Műegyetem Q épületének Simonyi Károly terme újból megtelt a fizika és a természettudomány jelenségei, illetve „Magic Karcsi” érdekfeszítő előadása iránt érdeklődő gyermekekkel és szüleikkel. „Idén a 16. alkalommal zárom az évet ezzel a rendezvénnyel, ami az egyike volt az első ilyen kezdeményezéseknek. Örülök, hogy a ’Mikulás zsákjába’ vagy a ’karácsonyfa alá’ egy kis tudást is csempészhetek. Ez az én ajándékom a gyerekeknek, a szüleiknek és nagyszüleiknek” – fogalmazott Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) Fizikai Intézetének mesteroktatója, akit nemrégiben Prima Primissima Díjjal tüntetettek ki.(…)

https://www.bme.hu/hirek/20230110/Latvanyos_jelensegek_bemutatoja_zarta_az_evet?language=hu

 

telex.hu-2023.01.10.

Csoportos létszámleépítést jelentett be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Csoportos létszámleépítésre készül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Ez abból a köremailből derül ki, amit Deli Gergely, az egyetem rektora küldött ki hétfőn. Az egyetem a Telex kérdésére megerősítette az információt: 37 munkatárstól válnak meg.(…) A Telex megkereste a másik négy állami fenntartásban maradt egyetemet, hogy terveznek-e hasonló leépítést. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem válasza szerint „az ELTE nem tervez csoportos létszámleépítést”. Cikkünk megjelenése után megérkezett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem válasza is: mint írták, „csoportos létszámleépítéshez hasonló intézkedés nincs napirenden a Zeneakadémián.” A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen sincs napirenden létszámleépítési intézkedés – közölte az egyetem.https://telex.hu/belfold/2023/01/10/nemzeti-kozszolgalati-egyetem-csoportos-leepitas-deli-gergely-kormanyhivatal