Törökországi földrengés, Akadémiai-Szabadalmi Nívódíj, RobonAUT verseny

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. február 15. és február 22. között.

bme.hu-2023.02.20.

Megkezdődik a feldolgozás folyamata

Szombaton este a Liszt Ferenc repülőtéren a budapesti török nagykövetség katonai attaséja fogadta a földrengés sújtotta területről visszatérő BME-s szakembereket. A BME mérnökei, Joó Attila László, Ther Tamás, Ther Pál, és Völgyi István az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITU) meghívására, Törökország budapesti nagykövetsége, és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) segítségével utazott ki a földrengés sújtotta területre.  Munkájuk során az OKF HUNOR mentőszolgálat munkatársaival Antakyában segítettek a mentésben és kárfelmérésben, majd török egyetemi kollégáikkal a helyi katasztrófavédelem az AFAD irányításával Kahramanmaraşban folytatták az épületek állékonyságvizsgálatát. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230220/Megkezdodik_a_feldolgozas_folyamata

Egyéb megjelenés:

https://www.bme.hu/hirek/20230217/Kuldetes_teljesitve_hazaindulnak_a_BME_szakemberei_Torokorszagbol

https://www.bme.hu/hirek/20230215/Kahramanmara%C5%9F_ban_dolgoznak_a_BME_mernokei

https://turkinfo.hu/aktualis/hirek/a-muegyetem-mernokei-is-segitik-a-torok-katasztrofa-karfelmereset/

https://kepmas.hu/hu/szir-emberek-elarvultnak-es-elarultnak-erzik-magukat-magyarok-segitenek-de-vilag-elfeledkezett

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2023/02/16/folyamatosan-erkezik-a-magyar-segitseg-a-foldrenges-sujtotta-tersegbe

https://minap.hu/cikk/torok-sziriai-foldrenges-miskolci-spider-folytatja-mentest

 

 

infostart.hu-2023.02.18.

Nehezen megállapítható, mely antakyai épület maradhat - és ez még csak a kisebb gond

Nemcsak az épületeket, de a beléjük vetett közbizalmat is helyre kell állítani - mondta az InfoRádiónak Joó Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének egyetemi docense. A BME szakértői csapata még múlt héten érkezett a földrengés sújtotta Törökországba, azóta már mintegy 50 épület állapotát megvizsgálták. A múlt hét második felében érkezett a repülővel Törökországba, Adana városába repülővel Joó Attila a Műegyetem csapattagjaként, onnan utaztak tovább Antakyába, a földrengés által leginkább sújtott török városba. (…)

https://infostart.hu/tudomany/2023/02/18/nehezen-megallapithato-mely-antakyai-epulet-maradhat-es-ez-meg-csak-a-kisebb-gond

Egyéb megjelenés:

https://ridikul.hu/siker/cikk/2023/02/17/magyar-mernokok-szakvelemenyevel-epul-ujra-a-torokorszagi-foldrenges-sujtotta-terulet/

https://www.katolikusradio.hu/rss/?h=69537

 

 

eszakihirnok.hu-2023.02.11.

Most egy olyan időszakban vagyunk, amikor nagyobb esély van egy nagy földrengésre, mint amennyi 30 évvel ezelőtt volt

Erről kérdeztük Hegyi Dezsőt, a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének vezetőjét és docensét.  (…) Azokban az országokban, ahol gyakran vannak ilyen léptékű rengések, egészen másként építenek házakat azért, hogy azok a legszélsőségesebb esetekben is állékonyak maradhassanak. Chilében a hatvanas években volt egy 8-asnál is erősebb földrengés, rettentő károk keletkeztek, ami miatt aztán teljesen újragondolták az építőipart, és azokhoz a stratégiákhoz nyúltak, amelyekkel rengésbiztosabbá lehetett tenni az épületeket. Stratégiai kérdés, hogy miként gondolkodunk a házak fölépítéséről, szerkesztési elveiről, de Törökországban még nem tették magukévá, és nem alkalmazták a tervezők, a jogalkotók, az emberek a ma már jól ismert, máshol rutinszerűen alkalmazott elveket. Ehhez hozzáadódik, hogy az építési szabályok betartásánál nincs akkora fegyelem, nincs akkora precizitás.(…)

https://www.eszakhirnok.com/2023/02/11/most-egy-olyan-idoszakban-vagyunk-amikor-nagyobb-esely-van-egy-nagy-foldrengesre-mint-amennyi-30-evvel-ezelott-volt/

Egyéb megjelenés:

https://telex.hu/kulfold/2023/02/18/torokorszag-foldrenges-erdogan-felelosseg-valasztas-partpolitika

 

 

bme.hu-2023.02.16.

„Egy kutató a tudományterülete és a jövő generációi felé is felelősséggel tartozik”

Az újrahasznosítható polimer kompozitokban rejlő lehetőségeket és a környezetbarát égésgátlást kutatja Toldy Andrea, a BME GPK Gábor Dénes-díjas kutatónője. „Mérnökként és kutatóként egyaránt nagyon nagy megtiszteltetés a díj, egyben pozitív visszajelzés a kutatócsoportunk eddigi munkájával kapcsolatosan és felelősség is a jövőre nézve” – fogalmazott Toldy Andrea, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Polimertechnika Tanszékének egyetemi tanára. A vegyészmérnök kutató a polimerek és kompozitjainak technológiai célú alkalmazása és gyakorlati megvalósítása terén folytatott sokirányú, eredményes kutatómunkájáért, a megújuló forrásból származó epoxigyanta kompozitok előállításáért és epoxigyanták környezetbarát égésgátlásáért, a multifunkcionális bevonattal értéknövelt polimer rendszerek egylépéses előállítása terén végzett kutatásaiért, valamint a polimerek éghetőségi paramétereinek előrejelzésére alkalmas mesterséges neurális hálón alapuló algoritmus létrehozásáért Gábor Dénes-díjban részesült. Az elismerést Czigány Tibor, a BME rektora nyújtotta át Toldy Andreának a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230216/Egy_kutato_a_tudomanyterulete_es_a_jovo_generacioi_fele_is_felelosseggel_tartozik

 

 

bme.hu-2023.02.21.

A BME jól teljesít a meghírdetett kutatás-fejlesztési felhívásokon

A sikeres nemzetközi fellépésre és az eredményes pályázati szereplésre készítették fel a Műegyetem kutatóit az első BME Horizon Europe 2023-24 Launch Weeken. A legújabb európai uniós pályázatokra és a felhívásokon való sikeres szereplés fontosságára hívták fel a figyelmet a január 30. és február 3. között első alkalommal megrendezett BME Horizon Europe 2023-24 Launch Weeken. A hagyományteremtő szándékkel életre hívott eseményt a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja (FIEK) szervezte, a szakmai koordinálásban Schenk Borbála, a BME FIEK vezető európai kutatási pályázati tanácsadója vállalt fő szerepet. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230221/A_BME_jol_teljesit_a_meghirdetett_kutatas_fejlesztesi_felhivasokon

 

 

bme.hu-2023.02.22.

„A tudományban és az iparban is egyre nagyobb értéke van az innovációnak”

Újszerű tudományos és innovatív mérnöki eredményei elismeréseként részesült Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban Wohlfart Richárd, a BME Gépészmérnöki Kar mérnöke. „Megtiszteltetés számomra ez az akadémiai elismerés, különösen azért, mert a gyakorlati eredményeket szem előtt tartó tanszéki mérnökként nem a ’tipikus’ tudományos pályát jártam be. Arra helyeztem a hangsúlyt, hogy az időm jelentős hányadában a saját szakmai érdeklődésemnek megfelelő témákkal és projektekkel foglalkozzam tudományos igényességgel. Az évek során komoly saját laborhátteret is kiépítettem, amely az egyetemi projektekben is nélkülözhetetlenek bizonyult” – nyilatkozta a bme.hu-nak a nemrégiben Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat nyert Wohlfart Richárd, a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Műszaki Mechanikai Tanszékének tanszéki mérnöke. Az MTA egyedülálló és több éves kitartó laboratóriumi munkája elismeréseként adományozta e kitüntetést a BME munkatársának, aki meghatározó szerepet játszott négy olyan hazai és európai szabadalom, illetve mintaoltalom megvalósításában, elfogadtatásában és azok hasznosításában, amelyek későbbiekben az Európai Kutatási Tanács további kutatási projektjeihez szolgáltak alapul. Wohlfart Richárdot szakmai pályatársa, a BME GPK korábbi dékánja, Stépán Gábor professzor javasolta a díjra. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230222/A_tudomanyban_es_az_iparban_is_egyre_nagyobb_erteke_van_az_innovacionak?language=hu

bme.hu-2023.02.20.

A BME angol nyelvű diplomaátadó ünnepségén 41 ország 132 diákja vette át a diplomáját

A végzősök 2023. február 17-én a BME Q épületében megtartott ünnepi rendezvényen kapták meg oklevelüket. A diákok legnagyobb létszámban Azerbajdzsánból, Kínából, Tunéziából és Pakisztánból érkeztek, de a frissen végzettek között indiai, brazil, nigériai és egyiptomi műegyetemisták is voltak. Sokak családtagjai is részt vettek az eseményen, így a Simonyi előadóterem megtelt az ünneplőkkel. „Önöknek, akik most itt ülnek, minden okuk megvan arra, hogy büszkék legyenek az eredményeikre, és arra, hogy Közép-Európa egyik legrangosabb egyetemén, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerezték meg a diplomájukat” – köszöntötte a műegyetemi diplomájukat átvevő fiatalokat Koczkáné Csiszár Emília, a BME nemzetközi rektorhelyettese. – „Mint a BME-n végzett mérnökök, gazdasági szakemberek és menedzserek, biztosak lehetnek abban, hogy megszerzett tudásuk és képességeik megfelelő alapot fognak biztosítani a jövőbeni szakmai karrierjüknek.” Jakab Roland, az Ericsson regionális igazgatója, a Műegyetem Támogatói és Baráti Köre (MTBK) elnökeként a BME volt hallgatóit tömörítő szervezet nevében köszöntötte a végzősöket. (….)

https://www.bme.hu/hirek/20230220/A_BME_angol_nyelvu_diplomaatado_unnepsegen_41_orszag_132_diakja_vette_at_diplomajat

 

 

index.hu-2023.02.18.

Váratlan fordulat, de mi lesz így a napelemekkel?

Aszódi Attila volt államtitkár, a BME Nukleáris Technikai Intézetének oktatója és csapata újfajta szemlélettel kutatta azokat az időjárási helyzeteket, amikor sem a nap nem süt, sem a szél nem fúj. Meglepő eredményekre jutottak, de a konklúzió egyértelmű: jelenleg nagyon megfontolt döntéseket lehet csak hozni. Viszont egy biztos: az atomenergia. (…)

https://index.hu/gazdasag/2023/02/18/napelem-energia-veszelyhelyzet-energiavalsag-energiaellatas-naperomu/

 

 

raketa.hu-2023.02.20.

A nukleáris vagy a megújuló energia jelenti-e a jövőt Magyarország számára?

A lakossági energiafogyasztás több európai országban jelentősen csökkent az energiaválság és az árnövekedés hatására, miközben a döntéshozókon egyre nagyobb a nemzetközi nyomás, hogy növeljék a zöld energia arányát. (…) Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet oktatója, azt mondta, az elmúlt 30 évben az Európai Unió országai a szén-dioxid kibocsátásukat 15 százalékkal tudták csökkenteni, de még mindig nagyon sok a teendő, és minél előrébb tartunk majd ebben a folyamatban, ez annál komplexebb feladat lesz. (…)

https://raketa.hu/a-nuklearis-vagy-a-megujulo-energia-jelenti-e-a-jovot-magyarorszag-szamara

Egyéb megjelenés:

http://www.mnnsz.hu/a-nuklearis-vagy-a-megujulo-energia-jelenti-e-a-jovot-magyarorszag-szamara/

 

 

napi.hu-2023.02.18.

Paksi bővítés: jól halad az engedélyeztetés

Sajtóhírek szerint már több mint kilencszáz engedély birtokában van Paks II. (…) Pár napja pedig a Siemens tett ígéretet arra, hogy a Paksi Atomerőművet érintő német engedélyek késlekedése ellenére továbbra is elkötelezett a szerződésben foglalt vezérlő rendszerek leszállítását illetően. Paks II. mellett egy harmadik atomerőmű? A nukleáris fűtőelem rendelkezésre állásában nem lát problémát Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezetője, mert a fűtőelem tárolható, míg gázból a nagy hazai tárolókapacitások ellenére is folyamatos behozatalra szorulunk. (…)

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/paksi-bovites-jol-halad-az-engedelyeztetes.767633.html

 

 

vg.hu-2023.02.17.

A Holdon keresztül kommunikálnak Győrből

Nem csak a filmekben és a sorozatokban látványos az űrkutatás és -távközlés: Magyarországon a valóságban is számos lenyűgöző kísérlet zajlik, és a szakemberképzés is színvonalas. Az űrtechnológia az egyik legdinamikusabban fejlődő terület az infokommunikáció világában, ráadásul az űrtávközlés és űrkutatás területén hazánkban is sok fejlesztés folyik. Ősszel készült el például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) által fejlesztett MRC 100 műhold, a múlt héten a Győri Széchenyi István Egyetemen tesztelték az Elon Musk-féle Starlink-rendszer műholdját, és akkor még nem említettük, hogy 2021 óta létezik magyar űrstratégia, amelynek keretében hamarosan újra honfitársat küldhetünk az űrbe. (…)

https://www.vg.hu/telekommunikacio/2023/02/a-holdon-keresztul-kommunikalnak-gyorbol

 

 

alapjarat.hu-2023.02.18.

Megkérdeztük a Katasztrófavédelmet, miért baromi nehéz eloltani egy lángoló villanyautót

Az elektromosautó-tüzekre még ma sincs villámgyors megoldás, ám a helyzet közel sem olyan rossz, mint sokan gondolják. (…) Az alternatív hajtású járművek tüzeinek megelőzésével és oltási taktikájával kapcsolatban egyre hatékonyabb és egyre kockázatcsökkentőbb műszaki megoldások születnek és terjednek el. Az alezredes hozzátette, hogy mindezeken felül folyamatosan figyelemmel kísérik a nemzetközi tapasztalatokat és elérhető publikációkat a témával kapcsolatban. Az elméleti oktatáson túl rendszeresen tartanak gyakorlatokat annak érdekében, hogy az ilyen autók baleseteinél szakszerűen tudjanak beavatkozni a tűzoltók. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az érintett cégek szakemberei többször bemutatták az egyes gépjárműtípusokra jellemző, a mentéshez szükséges útmutatókat, eljárási technikákat, illetve a típusokra jellemző szerkezeti elemeket. Tucatnyi személyautó, tehergépjármű és buszmodell esetében zajlottak ilyen képzések. (…)

https://alapjarat.hu/e-autok/megkerdeztuk-katasztrofavedelmet-miert-baromi-nehez-eloltani-egy-langolo-villanyautot

 

 

eduline.hu-2023.02.20.

Oktatási naptár: mikor kezdődik és meddig tart majd az idei tavaszi szünet az iskolákban és az egyetemeken?

(…) Az egyetemek többségében viszont marad a korábban megszokott áprilisi időpont. Az Óbudai Egyetemen és a Miskolci Egyetemen a közoktatási szünettel egy időben, április 6-tól 11-ig pihenhetnek majd a hallgatók, míg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen április 10-ig, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen pedig április 12-ig tart majd a tavaszi szünet. Velük ellentétben a Szegedi Tudományegyetem hallgatói már március 28-án szünetre mehetnek, akik ezt követően április 3-án folytatják a tavaszi félévüket. (…)

https://eduline.hu/kozoktatas/20230220_tavaszi_szunet_2023_kozoktatas_es_felsooktatas

Egyéb megjelenés:

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/02/jon-a-tavasz-de-mikor-lesz-a-tavaszi-szunet-iskola-egyetem-diakok-husvet-oktatas

 

 

szabadeuropa.hu-2023.02.20.

Magyarországon van valami a levegőben – és sajnos be is lélegezzük

Több millió magyar egészségét károsíthatja a hazai szállópor-szennyezés, attól függően, hol él. Ez főleg télen okoz súlyosabb helyzeteket, döntően ott, ahol fával vagy szeméttel tudnak csak fűteni a helyiek. Ábrázoltuk a szórványosan működő állami mérőműszerek elérhető adatait a téli szezonból, a Sajó völgyében például tartósan rossznak tűnik a helyzet. Az embereknek maguknak kéne kiharcolniuk az elviselhető levegőt a környékükön. (…) „A WHO becslése szerint ma Magyarországon évente legalább hatezer ember levegőminőségi okok miatt hal meg. Az elsődleges egészségkárosító a légszennyezésben a tíz mikrométernél kisebb szálló por. Elsődleges forrásai azok a háztartások, amelyek tűzifával és illegális tüzelőanyaggal fűtenek. Ez a legnagyobb fenntarthatósági probléma ma Magyarországon” – magyarázta lapunknak tavaly Pálvölgyi Tamás, a BME docense. Elmondása szerint ez az egészségügyi kockázat nagyjából kétmillió embert érint az országban. (…)

https://www.szabadeuropa.hu/a/legszennyezes-szallopor/32273881.html

 

gyartastrend.hu-2023.02.20.

Nyirő József: Nagy intenzitással zajlik az ipari forradalom a folyamat- és termékfejlesztés terepén is

A GyártásTrend technológiai magazin igazodva korunk kihívásaihoz és technológiai, gazdasági trendjeihez, idén első alkalommal új projektversenyt hirdet iparvállalatok számára. A szakma neves képviselőit kértük fel, hogy vegyenek részt a zsűri munkájában. Dr. Nyirő József, a Majosz elnöke is elvállalta felkérésünket. Őt kérdeztük az iparágat érintő kihívásokról és a versennyel kapcsolatos várakozásairól. (…) Dr. Nyirő József több évtizede tölt be meghatározó pozíciókat az ipari gyártás területén. Jelenleg két vállalatnak, a műanyag fröccsöntéssel foglalkozó Famü Kft-nek és az ipari automatizációval és robotikával foglalkozó Innovention Kft-nek ügyvezető igazgatója, mellette egyetemi adjunktus a BME Gyártástudomány és -technológia Tanszékén. A Majosz elnöki tisztsége mellett többek között a Magyar Műanyagipari Szövetség tagja. PhD fokozatát a BME-en az ultraprecíziós megmunkálás, a mikro- és nanotechnológia témájában készített értekezésének megvédésével szerezte. (…)

https://gyartastrend.hu/cikk/nyiro-jozsef

 

 

totalcar.hu-2023.02.17.

Új „versenyzők” tartanak a benzinkutakra

Sok területen, például a szinte nonstop közlekedő traktoroknál egyelőre nem opció az elektromos hajtás. A hagyományos üzemanyagok megújításakor pedig megoldást kell találni arra, hogy ne versenyezzenek az élelmiszer-alapanyagokkal. A jelöltek között ott van az OME, a HVO vagy a H2CAR. Hogy pontosan mik ezek, most kiderül. Van-e élet a villamos energián túl? A közlekedés intenzív elektrifikálása megoldást jelent a mobilitás egyes területeire, de a jelenlegi technológia nem lesz képes teljes mértékben kiváltani a kőolajalapú energiaforrásokat – ezzel indít a Közlekedés és Mobilitás tudományos szaklap legújabb számában megjelent cikk, amelynek szerzői, Dr. habil. Zöldy Máté DSc. tudományos főmunkatárs és Virt Márton PhD hallgató (a Budapesti Műszaki Egyetem Gépjárműtechnológia Tanszék, Innovatív Járműhajtások Kompetenciaközpont) az új generációs üzemanyagokra irányuló kutatásokat mutatják be. (…)

https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2023/02/16/uj-generacios-uzemanyagok-elelmiszer-verseny-mezogazdasag/

 

 

12.kerulet.ittlakunk.hu-2023.02.22.

Így lehet élhetőbb Hegyvidék – Vélemények, javaslatok több szemszögből

A Hegyvidéki Önkormányzat szervezte Urbanisztikai Beszélgetések második alkalmát tartották meg múlt héten, ezúttal  arról tanácskoztak mitől élhető egy város, és mit lehet tenni az élhetőség javítása érdekében? (…) Szabó Árpád, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem urbanisztikai tanszékének vezetője arról beszélt, hogy a Hegyvidék, miközben az önkormányzat a „kisváros a nagyvárosban” érzést szeretné erősíteni, sok mindent nyújt a város egészének, a Normafa például a fővárosiak kirándulóhelye. (…)

https://12.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/230221/igy-lehet-elhetobb-hegyvidek-velemenyek-javaslatok-tobb-szemszogbol

 

 

medicalonline.hu-2023.02.21.

Munkaerőpiaci kutatónap 2023

Legyen részese március 8-án a programnak, amely friss és exkluzív kutatásokat mutat be a nemzetközi és a hazai munkaerőpiacról. Időpont: 2023. március 8. 9.00 Helyszín: KPMG (1134 Budapest, Váci út 31.) Program*: 12.15-12.35 ☓ Agilis vezetők az emberi tényezőkben – esettanulmány.Milyen kihívásokkal, lehetőségekkel szembesültek az agilis vezetők a pandémia kezdeti változásai során egy gondoskodó szervezetben? Milyen várakozásaik voltak a jövő hibrid munkahelyére nézve 2021-ben, és hogyan reflektáltak erre 2023-ban? IT szektor közép- és felsővezetőit, munkatársait kérdeztük egy olyan szervezetben, ahol a kutatási együttműködés végigkövethette a 100%-ban irodai munkát felváltó teljes home office változásait, majd a hibrid munkahely kialakulását. Előadó: Halmos Alexandra, pszichológus munka- és szervezetpszichológia területen, a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének doktorandusza; az MTA-ELTE Lendület New Vision Research Group tudományos segédmunkatársa (…)

http://medicalonline.hu/cikk/munkaeropiaci_kutatonap_2023

Egyéb megjelenés:

http://pharmaonline.hu/cikk/munkaeropiaci_kutatonap_2023

https://hrpwr.hu/cikk/ismerd-meg-a-legforrobb-trendeket-a-munka-vilagabol

https://storeinsider.hu/cikk/hr-trendek-munkaeropiaci-kutatonap-2023

 

 

bme.hu-2023.02.20.

Egymás ellen közdöttek a robotautók

Mindössze fél másodpercen múlt a gyorsasági futam eredménye és az ezüstérmes csapat lett a közönség kedvence. Fordulatokban gazdag volt az idei RobonAUT! Cseles pályák, éles kanyarok és néhány ütközés is volt a 14. alkalommal megrendezett RobonAUT verseny döntőjén. 2023. február 11-én délelőtt a Q épület aulájában végre újból személyes jelenlét mellett tartották meg a finálét, amelyen 8 csapat, köztük 5 junior és 3 senior formáció mérkőzött meg egymással. Az autonóm járművek viadalát a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (BME VIK) féléves tantárgya keretében végzett szakmai munka utolsó felvonásaként rendezték meg. A kurzust zömében villamosmérnök és mechatronikai mérnök szakos hallgatók vették fel, akik fél éven át dolgoztak az önvezető autók megalkotásán. A tervezési, fejlesztési és építési munkák előrehaladásáról több körös kvalifikációk során számoltak be a fiatalok, míg végül az egyes mérföldköveken megfelelt formációk állhattak a rádiós startkapuhoz. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230220/Egymas_ellen_kuzdottek_a_robotautok

 

 

nemzetisport.hu-2023.02.17.

Kajak: Varga Ádám megközelítené, vagy túl is szárnyalná Kopasz Bálintot

A Tokióban ezüstérmes Varga Ádám azért dolgozik, hogy idén minél közelebb kerüljön legnagyobb hazai riválisához, a kajak egyes 1 000 méteren olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálinthoz, és esetleg le is győzze őt. A KSI 23 éves versenyzője, Varga Ádám lett itthon az év legjobb utánpótláskorú sportolója, de mivel január vége óta Sevillában edzőtáborozik, személyesen nem tudott ott lenni a Héraklész Gálán. (…) Varga Ádám másodéves a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem fizika szakán, nappali tagozaton végzi a tanulmányait, de mint mondja, ezt össze tudja egyeztetni az élsporttal. (…)

https://www.nemzetisport.hu/kajak_kenu/kajak-varga-adam-megkozelitene-vagy-tul-is-szarnyalna-kopasz-balintot-2940991

 

 

index.hu-2023.02.22.

Új tehetségkutató indul, különleges kiírással

NagyElőadó címmel könnyűzenei tehetségkutató indul egyetemi zenekaroknak, amelynek nem titkolt célja a kollégiumi koncertkultúra újjáélesztése és a feltörekvő tehetségek felkarolása. Ne csak ülj a nagy előadóban, légy te a NAGY ELŐADÓ! – szól az új tehetségkutató szlogenje. A szervezők minden olyan zenekar jelentkezését várják, melynek legalább egy tagja hallgatói jogviszonnyal rendelkezik az ELTE-n vagy a BME-n. A zenekarok nemcsak megmutathatják magukat közönség előtt, de fesztiválokon való fellépési lehetőségekkel és a zsűri szakmai véleményével felvértezve építhetik tovább a karrierjüket és ismertségüket. A győztesek felléphetnek a Campus fesztiválon, a Művészetek Völgye Fesztivál Poket udvarában, illetve az Ördögkatlan Fesztiválon, a különdíj pedig egy zenekari fotózás. (…) A zsűri tagjai Agócs Márton (aurevoir.), Lipics Gergely (Punnany Massif), Mózner László (Blahalouisiana) és Vitáris Iván (Ivan & The Parazol). A jelentkezési határidő 2023. március 12. A BME elődöntő március 30-án lesz a Bercsényi Kollégiumban, az ELTE elődöntő április 20-án az ELTE kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában. A döntőre május 11-én kerül sor a MU Színházban.

https://index.hu/kultur/2023/02/21/oj-tehetsegkutato-nagyeloado-egyetemek-zenekarok/