Gömböc Párizsban, Bosch-BME labor, Bringás reggeli, Lányok napja

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2023. április 19. és április 26. között.

minuszos.hu-2023.04.19.

A világegyetem legnagyobb egy darabból gyártott Gömböce Párizsban

A párizsi Pompidou Központba került a világ legnagyobb, nyilvánosan megtekinthető, egy darabból gyártott Gömböce, amelyet az egyik magyar feltaláló és Roger Mansuy francia matematikus mutatott be a nagyközönségnek. A 2006-os magyar találmány egy körbejárható, alulról megvilágított vitrinben, állandó kiállítási tárgyként kapott helyet a világ egyik legjelentősebb kortárs művészeti gyűjteményének helyet adó intézményben működő, egyik legnagyobb francia közkönyvtár közepén. Az egyedi Gömböc 500-as sorszáma a nemzetközi könyvtári katalógus osztályozására utal, melyben ez a szám a matematikát és a természettudományokat jelöli. „Fantasztikus, amikor valakinek sikerül bebizonyítania, hogy a lehetetlen nem létezik” – mondta megnyitó beszédében Habsburg György párizsi magyar nagykövet, aki nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy egy magyar találmány bekerült a Pompidou Központ állandó gyűjteményébe. A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói, akik több mint tíz évnyi kitartó kutatás után találtak rá a Gömböc formájára, ezzel bizonyítva Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus 1995-ös sejtését, amely szerint létezik olyan homogén, konvex test, amelynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van. (…)

https://www.minuszos.hu/a-vilagegyetem-legnagyobb-egy-darabbol-gyartott-gomboce-parizsban/

Egyéb megjelenés:

https://www.bme.hu/hirek/20230420/A_vilag_legnagyobb_egy_darabbol_gyartott_Gomboce_a_parizsi_Pompidou_Kozpontban?language=hu

 

bme.hu-2023.04.25.

Átadták a József Nádor-díjakat a Műegyetemen

Ünnepélyes keretek között megkoszorúzták József nádor, a Műegyetem névadója mellszobrát, és a legkiválóbb hallgatóknak Habsburg-Lotaringiai Pál átadta a József Nádor-díjakat. Negyedszázada koszorúzták meg először József nádor, a BME névadójának újra felállított mellszobrát a Műegyetemen. A mostani bensőséges hangulatú megemlékezésen Habsburg-Lotaringiai Pál a család, míg Czigány Tibor rektor, Verseghi-Nagy Miklós kancellár a Műegyetem képviseletében helyeztek el koszorút a BME központi épületében József nádor mellszobránál. Az ünnepségen részt vettek a rektorhelyettesek, a dékánok, valamint a 2023-ban József Nádor-díjjal kitüntetett hallgatók. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230425/Atadtak_a_Jozsef_Nador_dijakat_a_Muegyetemen?language=hu

 

itbusiness.hu-2023.04.24.

Kreativitás és gyakorlati tapasztalat

Még mindig több mint harmincezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról. Ennek legfőbb oka, hogy még mindig kevesen választják ezt a pályát annak ellenére, hogy az informatikus fizetések egyre jobban követik a nyugat-európai trendeket. Egy biztos, az itthon diplomázott informatikusok bárhol a világban megállják a helyüket. De vajon kiből lehet jó informatikus? Kiből lesz jó informatikus? A hazai informatikusok jó része a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karáról (a VIK-ről) kerül ki. A kar dékánja, Charaf Hassan így jól ismeri a diákokat és a munkaerő-piaci elvárásokat is. „Számomra abból lehet jó informatikus, aki hajlandó élethosszig tanulni, folyamatosan fejleszti magát a soft skillekben, például a kommunikációban, követi a trendeket, beszél idegen nyelvet, főként az angolt és tud csapatban dolgozni”, sorolta az általa fontosnak tartott ismérveket Charaf Hassan. (…)

https://itbusiness.hu/technology/human_n/kreativitas-es-gyakorlati-tapasztalat/

 

bme.hu-2023.04.21.

5G a védelmi technológiák területén

Az 5 G technológia a védelmi technológiák terén való alkalmazásáról tartott előadást a közelmúltban Németh Vilmos, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar munkatársa. Az 5G szolgáltatások fejlesztését és a hazai 5G ökoszisztéma fejlődését támogató 5G Koalíció (5GK) előadássorozata keretében, Németh Vilmos a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar munkatársa, aki egyben az 5GK „6G Munkacsoportját” is vezeti, a közelmúltban előadást tartott az 5G technológia alkalmazásáról a védelmi technológiák területén. A téma fontosságát jelzi, hogy a NATO és egyes tagállamok, köztük az USA, kutatási programokat indítottak el annak érdekében, hogy feltérképezzék az 5G lehetőségeit a védelmi szektorokban.  (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230421/5G_a_vedelmi_technologiak_teruleten?language=hu

 

mnnsz.hu-2023.04.19.

A Terrán több mint 827 millió forintból fejleszti tovább a Generon napelemes tetőcserepet

A Terrán Kft. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve fejleszti tovább a Generon napelemes tetőcserepet, a projekt teljes költsége 827,772 millió forint – közölte a társaság kedden az MTI-vel. A fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) 422,478 millió forint támogatással járult hozzá. A közlemény szerint a projekt célja a Terrán tetőcserépbe integrált napelemmodulok továbbfejlesztése és a termékpaletta bővítése, a versenyképesség fenntartása. A fejlesztésekkel a termék jobb jellemzőkkel fog bírni, jobb hatásfokkal fog üzemelni. Terveik között szerepel az eddigi fekete napelemszín mellett a terrakotta színű napelemes tetőcserepek bevezetése, amelyek szélesebb vevőkör igényeit elégítik ki, és bővítik a termék lehetséges felhasználásait. A színes Generon napelemes tetőcserép prototípusa már elkészült, várhatóan idén be is mutatják. (…)

http://www.mnnsz.hu/a-terran-tobb-mint-827-millio-forintbol-fejleszti-tovabb-a-generon-napelemes-tetocserepet/

Egyéb megjelenés:

https://energiaoldal.hu/a-terran-tobb-mint-827-millio-forintbol-fejleszti-tovabb-a-generon-napelemes-tetocserepet/

https://www.tisztajovo.hu/kornyezetvedelem/2023/04/23/az-eddiginel-is-hatekonyabb-lesz-a-magyar-fejlesztesu-napelemes-tetocserep

https://bbj.hu/business/tech/science/bme-partnering-with-terran-to-develop-solar-roof-tiles

 

autoszektor.hu-2023.04.19.

Világszínvonalú labor a Bosch és a Műegyetem együttműködéséből

Hazánk a fejlett országok közé akar tartozni, ehhez a legmodernebb technikát uraló szakemberekre van szükség. Éppen ezt szolgálja a villanyautók új generációs hajtásláncának kutató-fejlesztő laborja, a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Bosch erőteljes részvételével megvalósított Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központ. (…)

https://www.autoszektor.hu/hu/content/vilagszinvonalu-labor-bosch-es-muegyetem-egyuttmukodesebol

Egyéb megjelenés:

http://uniside.hu/okoslabor-bge-bosch-hatvan/

 

os.mti.hu-2023.04.20.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület közleménye (2. rész)

Prof. dr. Hacki Tamás 2019 óta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fül-orr-gégészeti, foniátriai, logopédiai és audiológiai rendelőjének szakmai vezetője, a Regensburgi Egyetemi klinika nyugalmazott professzora, a Semmelweis Egyetem és az ELTE címzetes egyetemi tanára. A Teréz körúti rendelő európai színvonalú diagnosztikai eszközökkel rendelkezik, a Semmelweis Egyetemmel való szerződés alapján egyetemi oktatóhely és gyakorlati hely is. Erre Magyarországon csak kevés intézményben van lehetőség. A rendelőben szakorvosaink elsősorban gyerekek olyan a fül-orr-gégészet és a foniátria tárgykörébe tartozó funkciózavarait vizsgálják és kezelik, amelyek a hangképzést, a beszédet (artikulációs és nyelvi zavarokat) és a rágás-nyelés zavarait érintik. A rászoruló gyermekek szüleinek nem kell egymástól távoli intézetek kooperációs lehetőségeire, időpont-egyeztetésére hagyatkozniuk, mert a Gyermekmentő Szolgálat rendelőjében egy helyen, együtt dolgoznak a szakemberek. A rendelő szakmai profiljához szorosan illeszkedik a Gyermekmentő Szolgálatnak a Magyar Tudományos Akadémiával, a Semmelweis Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen kitűzött célja, a gyermekek halláskárosodásának megelőzésével kapcsolatos törvénymódosítás előkészítése. (…)

http://os.mti.hu/hirek/176862/a_nemzetkozi_gyermekmento_szolgalat_magyar_egyesulet_kozlemenye-2_resz

Egyéb megjelenés:

https://168.hu/kultura/hacki-tamas-futtymuvesz-akademikus-257126

 

bme.hu-2023.04.19.

Bringás reggelit tartottak a Műegyetemen

A Műegyetem vezetése is minden eszközzel támogatni szeretné a kerékpáros közlekedés elterjedését az egyetemi polgárok körében. A borongós idő ellenére szép számmal gyülekeztek a kerékpárosok a Sóhajok Hídjánál kora reggel a Műegyetemen. A két keréken érkezőket péksüteménnyel, gyümölccsel, vízzel teli praktikus kulaccsal és vízálló nyeregvédővel várták a szervezők. 9.00 órakor Czigány Tibor rektor köszöntötte a bringásokat. Beszédében kiemelte, hogy a „Fenntartható BME" programon dolgozó munkacsoport 2022 tavaszán alakult meg, és négy területen fogja össze a témához kapcsolódó műegyetemi polgárokat. Az egyik a közlekedési csoport, melynek legfőbb célja a fenntartható és biztonságos közlekedési módok elterjedésének elősegítése, legyen az a munkába járás vagy konferenciára utazás. Ennek apropóján merült fel a Bringás reggeli ötlete is, hiszen a kerékpározás a leginkább fenntartható, a legkisebb CO2 kibocsátással járó és az egyik legegészségesebb közlekedési mód. Czigány Tibor hangsúlyozta a vezetők szerepét nemcsak a támogatás, hanem a példamutatás területén is. Elmondta, hogy a BME kancellárja és jómaga sem élnek a szolgálati autó használatának lehetőségével, hanem lakhelyük jelentős távolsága ellenére is tömegközlekedéssel járnak dolgozni. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230419/Bringas_reggelit_tartottak_a_Muegyetemen?language=hu

 

innoportal.hu-2023.04.23.

Az NMHH kiemelten támogatja a hazai űripart

A magyar űrkutatás egyik fontos momentuma volt, mikor 2015-ben Magyarország csatlakozott az európai űrügynökséghez, 2018-tól pedig különösen nagy támogatást élvez a magyar űripar fejlesztése, melyben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is részt vesz. (…)  „Támogatói voltunk annak is, hogy a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói Portugáliában egy rakétaépítő versenyen vettek részt, valamint az NMHH támogatása tette lehetővé, hogy a BME mérnökei elkészítsék a legújabb magyar kis műholdat, az MRC 100-at, mely idén fog kijutni a világűrbe. Ennek újdonsága, hogy már nemcsak egy kísérletet végezhetnek el rajta, hanem több felsőoktatási intézmény is tapasztalatot tud szerezni a világűrben azáltal, hogy a kisműhold fedélzetére önálló modult telepíthettek” – tette hozzá a közlemény alapján Bartóki-Gönczy. (…)

https://www.innoportal.hu/az-nmhh-kiemelten-tamogatja-a-hazai-uripart

 

index.hu-2023.04.26.

Lakógyűlésen dönthetnek a budapestiek a Lánchíd végleges forgalmáról

Számos lehetőség kínálkozik arra, hogy a Lánchíd végleges forgalmára optimális megoldás születhessen. Ehhez azonban előtte részletes vizsgálatok szükségesek. A megszólaltatott közlekedési szakértők szerint, annyi biztos, hogy a forgalom hosszú távú meghatározása nem lakossági feladatkör. Az ügyben most mégis politikai döntés születhet, amelyre a „lakógyűlés” borítékolható eredménye legfeljebb hivatkozási alapot teremthet. (…) Almássy Kornél, a Budapesti Műszaki Egyetem Út- és Vasútépítési Tanszékének egyetemi docense szerint egyáltalán nem mindegy a döntéshozatal mikéntje, ugyanis ez nem egy népszavazás vagy közvélemény-kutatás hatásköre, hanem egyértelműen szakmai kérdés.  A teljes hídzár időszakában a BKK modellkísérleteket végzett, amelyben megvizsgálták Budapest kilenc nagy forgalmú hídjának közlekedési súlyát, ez alapján pedig arra a megállapításra jutottak, hogy a Lánchídnak már a felújítás előtt is minimális volt a szerepe a gépjármű-közlekedésben, itt csupán az átkelő forgalom 4 százaléka zajlott, tehát a torlódásokat a kapcsolódó úthálózat szűkössége, nem pedig a forgalom intenzitása okozta.  Almássy Kornél szerint azonban módszertani hiba volt az északi Megyeri hidat, illetve délen az M0-sként ismert Deák Ferenc hidat beleszámolni, ugyanis Budapest közlekedésének az egyik fő problémája, hogy a forgalom nagy része Buda és Pest között egy viszonylag szűk belvárosi Duna-szakaszon zajlik. A két M0-híd nélkül a Lánchíd az átkelő forgalomnak már 6 százalékát bonyolítja, és a lezárás szinte mindegyik Duna-híd forgalmát megnöveli. Az Erzsébet híd és Margit híd forgalmát csúcsidőben akár több mint 15 százalékkal! (…)

https://index.hu/belfold/2023/04/26/lanchid-forgalom-felmeres-autoforgalom/

Egyéb megjelenés:

https://mfor.hu/cikkek/makro/egy-nagy-lakogyulesen-dolhet-el-a-lanchid-vegleges-forgalma.html

 

 

bme.hu-2023.04.20.

Lányok Napja a Műegyetemen

Ismét az ifjú hölgyeké lesz a főszerep a BME-n. Gyere a Műegyetemre a Lányok Napján! A Lányok Napja egy országos pályaorientációs program diáklányok részére, amit a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) 2012 óta minden évben megszervez. Célja, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok megismerhessék a felsőoktatási intézmények, a kutatóintézetek, a technológiai vállalatok szakmai-képzési lehetőségeit, a STEM (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) területekhez közel álló képzéseket és karrierlehetőségeket. (...)

https://www.bme.hu/hirek/20230420/Lanyok_Napja_a_Muegyetemen?language=hu

 

 

bme.hu-2023.04.24.

Új szereplő a BME pályaorientációs tevékenységében

A Műegyetem Támogatói és Baráti Köre egyesület BME Tech Day címmel programsorozatot indított. Első állomása a BME KJK-n szervezett pályaorientációs esemény volt. Három előadás és önvezető autó mustra várta az érdeklődő középiskolásokat a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán (BME KJK) megrendezett eseményen. Az első előadást Bécsi Tamás (egyetemi docens, Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék) tartotta „Legyél te is járműmérnök” címmel. A kedvcsinálóban szó volt arról, mi egy járműmérnök feladata, mire szakosodhatnak a hallgatók, milyenek a végzettek munkaerőpiaci kilátásai, és a tanuláson túl milyen lehetőségek várják a karon a fiatalokat. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230424/Uj_szereplo_a_BME_palyaorientacios_tevekenysegeben?language=hu

 

 

kronikaonline.ro-2023.04.19.

Kárpát-medencei szintű seregszemlén vettek részt a jövő tudósai Marosvásárhelyen

A Kárpát-medence 17 magyar felsőoktatási intézményéből gyűltek össze a jövő tudósai a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán 2023. április 16–19. között, hogy összemérjék tudásukat a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatikatudományi Szekciójában. (…) A díjkiosztó keretében elsőként a szekció sajátosságának tekinthető Imreh Csanád Emlékdíjat adták át, melyet olyan, a 41. életévét be nem töltött témavezető nyerhet el, aki a tehetséggondozásban eredményes, és teljesíti a pályázat feltételeit. A díjat Vörös András egyetemi docens kapta, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának oktatója. (…)

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/karpat-medencei-szintu-seregszemlen-vettek-reszt-a-jovo-tudosai-marosvasarhelyen

 

 

agronaplo.hu-2023.04.21.

Minden a mag körül forgott a CHH Műszaki KFT szakmai napján

Harmadik alkalommal rendezték meg a CHH Műszaki KFT győri telephelyén februárban azt a szakmai találkozót és szimpóziumot, amelynek központi témája a kukorica aflatoxin fertőzése volt. Az eseményen több mint 70 meghívott szakember vett részt. így az ország minden területéről érkeztek Győrbe a magfeldolgozásban tevékenykedő cégvezetők, üzemvezetők vagy minőségbiztosítási felelősök, reprezentálva a vetőmag-feldolgozó ágazatot, vagyis a malom-, az élelmiszer- és a takarmányipart. Az előadók között köszönthették a szervezők Dr. Tömösközi Sándort, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar egyetemi docensét. (…)

https://agronaplo.hu/termekinformaciok/minden-a-mag-korul-forgott-a-chh-muszaki-kft-szakmai-napjan

 

 

bme.hu-2023.04.20.

Esetek és versenyek- sokszínűség a Műegyetem esetmegoldó versenyein

Az esetmegoldó versenyek népszerűek hallgatók körében. Különböző lebonyolítású megmérettetések sora várja a csapatokat, van közöttük néhány órás és több héten át tartó is. Az esetmegoldó versenyek érdekesek és hasznosak, már csak azért is, mert ezeken a megmérettetéseken a különböző szakterületek képviselői gyakorolhatják a csapatban való feladatmegoldást. Kalló Noémi (egyetemi docens, Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék, BME GTK) elmondta, az a tapasztalat, hogy minél sokszínűbb egy csapat, annál jobb megoldások születnek. (…)

https://www.bme.hu/hirek/20230420/Esetek_es_versenyek_sokszinuseg_a_Muegyetem_esetmegoldo_versenyein?language=hu

 

 

uzletem.hu-2023.04.19.

Tapasztalatok, adatok és feladatok – konferencia a munkavédelem aktualitásairól

A 2023. évi „Biztonságos munkahely” című pályázat díjátadására is sor kerül egy szakmai konferencián a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen április 27-én.  A munkavédelem aktualitásai – Tapasztalatok, adatok és feladatok címmel közösen szervez konferenciát a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja, a Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szakemberek Egyesülete (MUFOSZ) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Műszaki Továbbképző Központ. A rendezvény időpontja: 2023. április 27. (csütörtök), 10:00-től 14:30-ig (érkezés és regisztráció 9:30-tól). (…)

https://uzletem.hu/programajanlo/tapasztalatok-adatok-es-feladatok-konferencia-a-munkavedelem-aktualitasairol

 

 

behaviour.hu-2023.04.21.

Human Hungary: PRIZMA – elindult a visszaszámlálás

Alig néhány hete ért véget „Az év cégvezetője” versenyünk, de máris újabb nagyszabású rendezvényre készülünk. Kitörő lelkesedéssel és rengeteg ötlettel felvértezve szervezzük a tavasz legszínesebb HR-fókuszú vezetői konferenciáját, a Human Hungary-t, amely idén a PRIZMA koncepció mentén valósul meg. Eseményünkön élvonalbeli szakértők segítségével vizsgáljuk meg, hogyan építsünk olyan szerethető és inspiráló vállalati kultúrát, amelyben a tehetségek hosszú távon szivárványként tudnak ragyogni. (…) Nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy egyre nagyobb teret nyer a mesterséges intelligencia, amely a munka világát is alapjaiban fogja megváltoztatni. Tíz éven belül minden negyedik munkavállalót érinteni fog a folyamat, amire a HR-szakmának is időben fel kell készülnie. De vajon van mitől félnünk? Hogyan alakítja át a technológia a különböző munkaköröket és milyen új kompetenciákra lesz szükség a jövő munkahelyein? Érdi-Krausz Gáborral, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium projektkoordinátorával, Dr. Molontay Rolanddal, a BME egyetemi docensével és Stumpf-Biró Balázs összeomlás-kutatóval járjuk körül a témát. (…)

https://behaviour.hu/human-hungary-prizma-elindult-a-visszaszamlalas/

 

gyartastzrend.hu-2023.04.25.

Kooperációval lehetne adatközösséget létrehozni

Minden nagyváros logisztikai rendszere számos kihívással küzd többek között az e-kereskedelmi kiszállítások, a csökkenő parkolóhely-kapacitás vagy a zaj- és levegőszennyezés növekedése miatt, amely problémákra egyre több jó válasz születik világszerte. (…) Mik a feltételei annak, hogy az ilyen megoldások akár Budapesten is megvalósíthatók legyenek? Egyáltalán, hogyan látja Budapest városon belüli logisztikájának helyzetét, melyek a Budapestet érintő legnagyobb problémák? Sz. N.: A kérdés remek, számos szakértőt foglalkoztat ez a téma már kifejezetten hosszú ideje. Dr. Tánczos Lászlóné Katalin, a BME professzor emeritája már több mint 15 éve írt egy remek tanulmányt „Innovatív citylogisztika – a koncepciótól a megvalósulásig” címmel, amely egy EU-s kutatási program (IDIOMA-project) keretein belül vizsgálta Budapest városi áruszállítási gyakorlatát, és amelyből kiderült, hogy már ebben az időszakban is hangsúlyosak voltak a környezetvédelmi és szűk keresztmetszetet jelentő infrastrukturális szempontok. (…)

https://gyartastrend.hu/cikk/kooperacioval-lehetne-adatkozosseget-letrehozni

 

 

esport1.hu-2023.04.19.

Íme a 2023-as Egyetemi E-sport Kupa powered by K&H bajnokai!

(… ) Április 6-án ért véget a 2023-as Egyetemi E-sport Kupa powered by K&H versenye! A résztvevő egyetemek legjobb csapatai a Gamerlandben rendezett offline döntőben mérték össze a tudásukat, a nyertesek pedig nem csak az 1 millió forintos összdíjazásból részesültek, de arra is lehetőségük nyílt, hogy bejussanak a 2023-as Amazon European University Masters tornára! A A League of Legends leszámolás Az Egyetemi E-sport Kupa powered by K&H League of Legends versenyének döntőjébe a B csoport első és második helyezett csapatai, vagyis a Budapesti Műszaki Egyetem és a Győri Széchényi István Egyetem jutottak be. (…)  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bajnokcsapata League of Legends-ben (…)

https://esport1.hu/news/2023/04/18/lol-league-of-legends-valorant-rocket-league-eek-egyetemi-e-sport-kupa-powered-by-knh-donto-atreus

 

 

autopro.hu-2023.04.21.

Tíz csapattal rajtol el a tizedik Techtogether Automotive Hungary

Május 16-17. között, az Automotive Hungary szakkiállításon, a Hungexpon mérik össze tudásukat az ország legjobb mérnökhallgatói. Az autopro.hu szervezésében megrendezésre kerülő Techtogether az évek során fogalommá vált – idén pedig már tizedik alkalommal kerül sor a versenyre. A 2023-as Techtogether Automotive Hungary versenyen tíz egyetemi csapat vesz részt. (…) Velük találkozhatunk A 2023-as, tizedik Techtogether Automotive Hungary-n a következő csapatok vesznek részt – köztük egy teljesen új alakulattal a BME Suborbitis személyében, valamint nagy visszatérő a Miskolci Egyetem újjáalakult csapata. Airrari-STECO Team, Arrabona Racing Team, BME Formula Racing Team, BME Motorsport, BME SharkTeam,  BME Suborbitals (…)

https://autopro.hu/techtogether/tiz-csapattal-rajtol-el-a-tizedik-techtogether-automotive-hungary/888068

 

 

urvilag.hu-2023.04.21.

Műhold egy üdítősdobozban

Az első magyar országos CanSat verseny döntőjét 2023. április 12–13-án tartották. Sokféle műhold létezik. Űrügynökségek, magáncégek, egyetemek, kutatócsoportok eszközei keringenek fejünk felett nap mint nap. Egy átlag középiskolás számára mind az űr, mind ezek az intézmények távolinak tűnhetnek. Ám az Európai Űrügynökség (ESA) CanSat versenye éppen a műholdépítés alapjaival való megismerkedést teszi lehetővé. (…) Az idei 2023-as verseny magyar fordulóját a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) szervezte az Asztronautikai Diákklub (ADK), a BME Suborbitals rakétaépítő versenycsapat és a BME Kozmosz Szakkollégium közreműködésével, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) mint fő szakmai partnerrel, valamint szponzorok segítségével. (…)

http://www.urvilag.hu/almuk_a_vilagur/20230422_muhold_egy_uditosdobozban

 

 

magyarmezogazdasag.hu-2023.04.19.

Jóri J. István, a mezőgéptan professzora (1943-2022)

Pályatársai, kollégái, barátai szerveztek emlékülést a decemberben elhunyt Jóri „Pista” emlékére. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának Gép- és Terméktervezési Tanszéke nevével fémjelzett eseményre sokan jöttek el bizonyítva, mennyire szerették és tisztelték a tudós szakembert, az agrárműszaki tudományok oktatóját, a barátot. Másfél évig tartó, gyógyíthatatlan betegségben, 79 éves korában elhunyt Jóri J. István mezőgazdasági gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emeritus professzora. (…)

https://magyarmezogazdasag.hu/2023/04/19/jori-j-istvan-mezogeptan-professzora-1943-2022